Nyitókép: 4iG

A 4iG csoport észak-macedóniai lehetőségeiről tárgyaltak

Infostart
2024. augusztus 1. 19:18
A 4iG csoport észak-macedóniai piacra lépési lehetőségeiről tárgyalt a távközlési terület mobil és vezetékes szegmensében Észak-Macedónia miniszterelnök-helyettese, közlekedésért és kommunikációért felelős miniszter és a 4iG csoport elnöke - tudatta a távközlési vállalat. Alekszandar Nikoloszki és Jászai Gellért a közlemény szerint Budapesten találkozott.

Hivatalos budapesti látogatása keretében Észak-Macedónia miniszterelnök-helyettese, a közlekedésért és kommunikációért felelős miniszter, Aleksandar Nikoloski tárgyalásokat folytatott a 4iG Csoport elnökével.

A találkozón Jászai Gellért, a magyar infokommunikációs nagyvállalat elnöke határozott szándékát fejezte ki a 4iG Csoport észak-macedón távközlési piacra lépése iránt a mobil és vezetékes szegmensben. A lépés tökéletesen illeszkedne a 4iG üzleti stratégiájába, amelynek egyik kiemelt célja, hogy folyamatosan növelje a vállalatcsoport jelenlétét a Nyugat-Balkánon.

„Úgy vélem, hogy a 4iG Csoport telekommunikációs iparági tudása és a régióban megszerzett tapasztalata kitűnően kamatoztatható az észak-macedón piacon is. Az együttműködés mindkét fél számára előnyös, de különösen Macedónia polgárainak, hiszen az országunk és a 4iG Csoport jövőképe közös: digitálisan fejlett társadalom” – idézi a 4iG közleménye Aleksandar Nikoloski szavait.

A hivatalos találkozó során mindkét fél hangsúlyozta a digitális infrastruktúrafejlesztések kulcsszerepét a gazdasági és társadalmi fejlődésben. Észak-Macedónia 2030-as fenntarthatósági terveivel összhangban a 4iG elnöke érdeklődését fejezte ki a kommunikációs infrastruktúra-projektek, kiemelten a legmodernebb technológiai beruházások iránt az észak-macedóniai városi és vidéki területek összeköttetése érdekében. A kezdeményezés célja a felhasználói élmény javítása és a fenntarthatóság mellett, a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés támogatása.

„Célunk, hogy hozzájáruljunk az észak-macedón távközlési szektor fejlődéséhez és a technológiáink segítségével pozitív változásokat érjünk el az országban. Komoly szándékunk a piacra lépés, ezért a következő hetekben meg is kezdjük a tárgyalást az észak-macedón kormánnyal, hogy hivatalos formába foglaljuk elkötelezettségünket és meghatározzuk a jövőbeli együttműködés kereteit” – mondta el Jászai Gellért, a 4iG Csoport elnöke a miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszélést követően.

Jászai Gellért és Aleksandar Nikoloski. Forrás: 4iG

A 4iG csoport Magyarország második legnagyobb távközlési szolgáltatója és vezető IT rendszerintegrátora, növekvő befektetési portfólióval az űr- és védelmi iparágban is. A 4iG csoport 2022-ben lépett be a nyugat-balkáni távközlési piacra, erős pozíciókat szerezve Montenegróban és Albániában, majd elindította saját távközlési márkáját, a ONE-t. A márkanév alatt a 4iG nyugat-balkáni leányvállalatai eredményes átalakuláson mentek keresztül. A ONE Montenegro mostanra vezető szerepet tölt be az 5G mobilszolgáltatások piacán. A ONE Albania, amely a 4iG tulajdonába került albán távközlési vállalatok egyesítésével jött létre, az ország legnagyobb konvergens távközlési szolgáltatójává vált.

A 4iG csoport egy nagy kapacitású tengeralatti adatkábel kiépítését készíti elő a Telecom Egypttel, amely Egyiptomot és Albániát kötné össze. A beruházás Észak-Macedónia számára is előnyös lehet a jövőben, mert hozzájárulhat az ország digitalizációjának felgyorsításához, valamint gazdasági növekedéséhez – írták.