Nyitókép: gorodenkoff/Getty Images

Friss adatok: így alakultak az ipari termelői árak

Infostart / MTI
2024. július 31. 09:13
2024. júniusban az ipari termelői árak átlagosan 2,7 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 0,2 százalékkal mérséklődtek, az exportértékesítéséi 4,2 százalékkal növekedtek - közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal.

Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 1,2, az exportértékesítési árak 1,7 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 1,5 százalékkal voltak magasabbak.

A belföldi értékesítés árak között a 60,0 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 2,9 százalékkal emelkedtek, a 38,6 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 6,5 százalékkal mérséklődtek. Az élelmiszeripar értékesítési árai 2,7 százalékkal alacsonyabbak voltak.

A KSH hozzá tette: az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 1,4 százalékkal csökkentek, a beruházási javakat gyártókban 5,6, a fogyasztási cikkeket gyártókban 0,6 százalékkal emelkedtek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 4,2 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a 82,9 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 5,6 százalékkal emelkedtek, a 16,7 százalékos súlyú energiaiparban 5,8 százalékkal estek az árak.

Az első fél évben a belföldi értékesítés árai 4,6, az exportértékesítéséi 1,0 százalékkal mérséklődtek, így az ipari termelői árak összességében 2,3 százalékkal voltak alacsonyabbak mint tavaly január–júniusban.