Sok tízezer forint a különbség a legolcsóbb és a legdrágább bankszámla között

Vendégszerző
2024. július 29. 10:07
Ugyanazok a banki műveletek, valahol mégis 80 ezer forinttal többe kerül éves szinten a bankszámla fenntartása a legolcsóbb banki ajánlathoz képest. A money.hu szakértője kigyűjtötte a tíz legnagyobb magyar bank legolcsóbb bankszámláit, amiket aztán összevetett az öt legdrágábbal. Hatalmas különbségeket talált, miközben az egyszerűsített bankváltásnak és az online számlanyitásnak köszönhetően már nem is bonyolult számlacsomagot váltani.

A költségek kigyűjtéséhez a cikk szerzője a money.hu bankszámla-kalkulátorát használta, aminél a számlára érkező jövedelemnél a 2024. áprilisi nettó mediánkeresettel, azaz 343.000 forinttal számolt. A beérkező jövedelem amiatt fontos, mert a bankok azt nézik, hogy az eléri-e a mindenkori minimálbért (2024-ben ez nettó 177.400 forint), ebben az esetben ugyanis a legtöbbjük elengedi a számlavezetési díjat. A kalkulátorban ezen kívül havi egy eseti utalást (20.000 forint) és három csoportos beszedést (30.000 forint) adott meg a szakértő. Ezután minden banktól csak a legolcsóbb számlacsomagot választotta ki.

A legolcsóbb bankszámlák sorrendje az első éves költségek alapján az alábbiak szerint alakult (zárójelben az éves összköltség, amiben benne van a számlavezetési díj, a bankkártyadíj és az egyéb tranzakciós költségek is): Raiffeisen Díjnyertes Számla (0 Ft), Gránit Bajnok számlacsomag (120 Ft), CIB ECO Bankszámla (587 Ft), K&H Bank Okos Kényelmi Plusz számlacsomag (1080 Ft), OTP Smart számlacsomag (1848 Ft), MBH Duna Bank Quantum Számlacsomag (1894 Ft), UniCredit Mobil Aktív Plusz számlacsomag (2172 Ft), MagNet Bank Diamond (4152 Ft), Erste Bank George Díjcsomag (4680 Ft), MBH Kedvezmény számlacsomag (18.252 Ft).

A költségbeli különbségek már a legolcsóbb bankszámlacsomagok között is szembetűnőek, mivel 18 ezer forintot lehet spórolni azzal, ha valaki a legdrágább helyett a legolcsóbb számlát választja. Az öt legdrágább csomaggal összehasonlítva azonban még nagyobbak a különbségek: CIB Classic Magánszámla (23 142 Ft), OTP Bázis Számla Prémium szolgáltatással (23 820 Ft), MBH Belépő Számlacsomag (25 128 Ft), Erste Bank Bázis Díjcsomag (60 262 Ft), UniCredit Ikon Plusz számlacsomag (78 036 Ft). Egy bankszámla tehát akár évente 60-80 ezer forintba is kerülhet, ami rengeteg plusz kiadást jelent egy olcsóbb csomaghoz képest.

A money.hu szakértője szerint ma már nincs kifogás arra, hogy miért nem vált valaki olcsóbb bankszámlára, hiszen az egyszerűsített vagy más néven egyablakos bankváltás miatt elég az új banknál számlanyitáskor kezdeményezni a bankváltást, nem kell egyszerre mindkét pénzintézettel felvenni a kapcsolatot. A régi bank átadja az újnak az elmúlt 13 hónapra vonatkozó ügyféladatokat, köztük a rendszeres átutalási megbízások, a beszedési felhatalmazások és a beérkező ismétlődő átutalások adatait is. Ha minden rendben zajlik, a bankváltás 13 munkanapon belül megtörténhet. A bankváltás ingyenes, de a régi bankszámla megszüntetésének lehet költsége: a legutolsó számlavezetési díjat ki kell fizetni, és az összeg új bankszámlára utalásának is lehet díja.

Ami az új számla megnyitását illeti, egyszerűbbé teszi a folyamatot, hogy a legtöbb számlát online is meg lehet nyitni, nem kell személyesen bemenni érte a bankfiókba, otthonról, akár 10-20 perc alatt elintézhető. A videóhívásos számlanyitásnál a bank egyik ügyintézőjével kell beszélni webkamerán vagy a telefon kameráján keresztül. Ennek a hátránya, hogy így csak ügyfélfogadási időben lehet számlát nyitni. Ezzel szemben a szelfis számlanyitás 0-24 órában elérhető, mert ennél nem kell banki ügyintézővel sem beszélni. A számlanyitáshoz mindössze lakcímkártyára, 2016. január 1-je után kiállított új típusú, chipes személyi igazolványra és NFC-képes okostelefonra lesz szükség.