Nyitókép: Facebook/ Raiffeisen Bank

70 milliós bírságot kapott egy magyarországi bank és a lízingcége

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2024. július 25. 12:03
Az MNB csoportszintű átfogó vizsgálata nyomán összesen 69,75 millió forint bírságot szabott ki a Raiffeisen Bank Zrt.-re és a Raiffeisen Corporate Lízing Zrt.-re.

Az MNB átfogó vizsgálata Raiffeisen Bank Zrt.-nél (Raiffeisen Bank) és a Raiffeisen Corporate Lízing Zrt.-nél (Raiffeisen Lízing) 2020. december 31-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot fogta át.

A pénzügyi felügyelet kifogásolta, hogy a compliance (szabályozási megfelelési) terület beszámolói nem minden szempontból feleltek meg a jogszabályban elvártaknak. A bank mint csoportirányító nem aktualizálta és hagyta jóvá évente kockázati stratégiáját, illetve nem foglalta szabályzatba a termékkockázatok elemzésére vonatkozó eljárásait. A bank egyes adatszolgáltatásainál adatminőségi hiányosságok merültek fel, továbbá régebben esedékes informatikai fejlesztések maradtak el.

A lakossági hitelbírálati folyamat hiányosnak bizonyult az adósok és adóstársak jövedelmi helyzete felmérésének, az adósságszolgálat kalkulációjának, valamint a hitelfedezeti arány mutatójának számítási módszertana terén. A Központi Hitelinformációs Rendszer felé történő adattovábbítási kötelezettség pedig több esetben késve teljesült.

Az MNB az egyes intézkedésekhez kapcsolódóan 2024. október 31. és 2025. szeptember 30. közötti határnapokkal kötelezte a Raiffeisen Bankot, hogy a vezető testületei által megtárgyalt és jóváhagyott intézkedésekkel számoljon be a feltárt hibák kijavításáról. Emellett a bank számára 61,5 millió forint, a Raiffeisen Lízing számára 8,25 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott.

A bírság összegének megállapításánál súlyosbító körülménynek számított a feltárt jelentős vagy magas kockázatú problémák száma, illetve a bank jelentős pénzpiaci súlya. Enyhítő körülménynek minősült ugyanakkor, hogy számos hiányosság csak egyedi szinten, vagy alacsony számban fordult elő, illetve, hogy a bank több jogsértés kapcsán már dokumentáltan megtette az intézkedéseket a szabályszegés kiküszöbölésére - közölte az MNB.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
70 milliós bírságot kapott egy magyarországi bank és a lízingcégé
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást