Nyitókép: Pexels.com

Félelmetes a "jóslat" a légi közlekedésről

Infostart / MTI
2024. július 20. 08:26
A légi utasforgalom megkétszereződésére számít 2043-ig a világ légitársaságait tömörítő a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA).

A több mint háromszáz légitársaságot képviselő szervezet jelentése szerint tavaly 4,3 milliárd légiutast számoltak, és 2043-ig e szám 8,6 milliárdra emelkedhet.

Az IATA júniusban kiadott, idei évre vonatkozó becslése már csaknem ötmilliárd légi utassal számol, ami egy újabb rekord lenne, hiszen az eddigi csúcs még a koronavírus-járvány előtti 2019-es volt 4,54 milliárd utassal.

Az IATA most évi átlagban 3,6 százalékos növekedéssel számol, igaz a világ különböző régióira lebontva jelentős eltérésekkel. A legfőbb növekedést e tekintetben az ázsiai-csendes-óceáni térség mutathatja.

Az IATA arra számít, hogy Indiában évente 6,9 százalékos bővülést fog mutatni a légi utasforgalom, míg Thaiföldön és Vietnamban 6,4 százalékot, Kínában pedig 5,8 százalékot. Az olyan telített piacokon, mint Észak-Amerika (1,7 százalék) és Európa (2 százalék) a növekedés azonban az előrejelzés szerint átlag alatt marad.

Az előrejelzés azonban egy sor bizonytalansági tényezőt is tartalmaz, ami például az egyes országok gazdasági fejlődését illeti. Mindazonáltal a világszerte bővülő légi utasforgalom az ágazat 2050-re kitűzött klímasemlegességi céljának elérését nagyban megnehezíti majd.