Nyitókép: Getty Images/Kinga Krzeminska

Eurostat: szomorú listán dobogós Magyarország

Infostart
2024. július 18. 21:33
Egy friss európai kutatás szerint az alacsony jövedelmű magyarok közel fele nem engedhette meg magának minden nap a húsos, halas vagy vegetáriánus ételt.

Tavaly az Európai Unió lakosságának 9,5 százaléka nem engedhette meg magának, hogy minden második nap húst, halat vagy ennek megfelelő vegetáriánus ételt fogyasszon ami 1,2 százalékkal magasabb, mint 2022-ben (8,3 százalék) – írja az Eurostat friss adatai alapján a 24.hu. Emellett 2023-ban 2,6 százalékkal nőtt a szegénység kockázatának kitettek aránya az előző évhez képest.

A tavalyi évben az EU országai közül Szlovákiában volt a legmagasabb azok aránya, akiknek nem jutott elegendő pénzük megfelelő ételre; a második helyen Magyarország, a harmadikon pedig Bulgária állt

- írja a lap. Ugyanez az arány Írországban, Cipruson és Portugáliában volt a legalacsonyabb. Az adatok alapján a szegénységben élő magyarok közel felének, 44,9 százalékának nem tellett mindennap húsos, halas vagy vegetáriánus ételre.

Mint írják, a KSH még nem adta ki a tavalyi évre érvényes, a háztartások életszínvonalát taglaló kiadványát, 2022-ben viszont 1,2 millió magyar ember a hazai medián jövedelem 60 százalékát sem érte el. A 24.hu ebből arra következtetett, hogy a tavalyi félmilliónál is többen kényszerültek arra, hogy az étkezéseiken spóroljanak.

A lap szerint 2023-ban az alacsonyabb jövedelműek körében sokat romlott a helyzet, amikor egyik évről a másikra 15 százalékponttal 45 százalékra emelkedett a húsos, halas vagy vegetáriánus főételt a szükségesnél ritkábban fogyasztók aránya.

Az Egyensúly Intézet júniusban közzétett, szegénység mértékét vizsgáló közvélemény-kutatásából az derült ki, hogy Magyarországon jelenleg 2,5-3 millió ember tekinthető szegénynek.