Nyitókép: valio84sl/Getty Images

Megdöbbentő lépésre készül Dánia

Infostart
2024. június 25. 12:38
Elsőként Európában, a dánok szén-dioxid-adót vetnek ki a mezőgazdasági üzemekre.

A mezőgazdasági szén-dioxid-adó segíthet abban, hogy a skandináv ország elérje a 2030-ra kitűzött éghajlati célját – írja a Bloombergre hivatkozva a Portfolio. A dán kormány hétfőn közölte, hogy a mezőgazdasági termelőknek 2030-tól 300 koronát (43 dollárt) kell majd fizetniük a kibocsátott CO2-egyenérték tonnánként.

Öt évvel később az adó tonnánként ennek másfélszeresére fog emelkedni, bár a gazdálkodók magasabb adókedvezményekben részesülhetnek. A dánok döntését Új-Zéland példája inspirálta, ahol szintén meg akarják adóztatni a mezőgazdasági üzemek szén-dioxid kibocsátását. Ám a csendes-óceáni ország nemrég közölte, hogy ezt az intézkedést legkésőbb 2030-ig elhalasztja.

Dánia terve a becslések szerint 2030-ra 1,8 millió tonna szén-dioxiddal csökkenti a kibocsátást,

ami lehetővé teszi az ország számára, hogy teljesítse az arra az évre kitűzött 70%-os kibocsátáscsökkentési célját. Az adó mellett a kormány 40 milliárd korona értékű támogatást is bevezet az átállás támogatására.

A sertéshús és tejtermékek nagy exportőrének számító Dánia mezőgazdasága a skandináv országok egyik legnagyobb kibocsátója. A tanácsadó csoport szerint beavatkozás nélkül 2030-ban a dán kibocsátás 46%-a a mezőgazdaságból származna.