Nyitókép: Pexels

Csődben Európa egyik legnagyobb utazásszervezője, magyar ügyfelek is bajban lehetnek

Infostart
2024. június 4. 17:17
Fizetésképtelenséget jelentett Európa harmadik legnagyobb utazásszervezője, az FTI utazási csoport. Az utazásokat már keddtől lemondták, magyar utasok is érintettek.

Hétfőn fizetésképtelenséget jelentett a müncheni regionális bíróságon Európa harmadik legnagyobb utazásszervezője, az FTI Group. A turizmus.com szerint nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy a mintegy 65 ezer ügyfelük már megkezdett utazásával ne legyen probléma, de a még meg nem kezdett utakat várhatóan június 4-től, keddtől már nem vagy csak részben bonyolítják le.

A Facebook egyik zárt utazási irodai szakmai csoportjában közzétett bejegyzések alapján a bejelentés magyar ügyfeleket is érint, hogy ők pontosan hányan vannak, arról egyelőre nincsenek információik.

Az érintett utazók hazaszállításáról és támogatásáról a német utazási szakma és az Utasbiztosítási Alap gondoskodik, a részletekről külön weboldalon és egy ingyenes telefonvonalon lehet tájékozódni.

Az FTI Group a koronavírus-járvány alatt került szorult helyzetbe, és ugyan kapott 595 millió euró állami támogatást, de ennek csak egy részét sikerült visszafizetni. Ahogyan újra egyre többen kezdtek utazni, kedvezőbb lett a helyzet, a vállalat árbevétele a 2022–2023-as pénzügyi évben 10 százalékkal, 4,1 milliárd euróra nőtt.

A mintegy 11 ezer alkalmazottat foglalkoztató vállalat áprilisban bejelentette, hogy a Certares amerikai pénzügyi befektető vezette konzorcium egy euróért átvette volna a céget, és 125 millió euró friss tőkét fecskendezett volna a működésébe, de az ügyletet még jóvá kellett hagyniuk a versenyhatóságoknak, és a foglalások száma a befektető belépésével kapcsolatos pozitív hírek ellenére jóval a várakozások alatt maradt. Ráadásul a vállalat egyre több beszállítója követelt előleget, a cégnél legalább tízmilliós fedezethiány keletkezett. Miután pedig a német szövetségi kormány elutasította a vállalat további támogatását, csődöt kellett jelenteniük.