Nyitókép: Anton Petrus / Getty Imgaes

Hatalmas összeggel támogatja az EU a kontinens védelmi iparát

Infostart / MTI
2024. május 16. 20:36
Az Európai Bizottság az Európai Védelmi Alap (EFA) keretében 1,031 milliárd euró (mintegy 412,4 milliárd forint) uniós finanszírozást hagyott jóvá 54 védelmi célú kutatási és fejlesztési kezdeményezés támogatására.

A kiválasztott projektek a védelmi képességek kritikus területeit érintik, köztük a kibervédelmet, a szárazföldi, légi és tengeri műveleteket, az űreszközök védelmét és a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris (CBRN) védelmet.

Megvalósulásuk esetén a kezdeményezések hozzá fognak járulni az EU védelmi képességének erősítéséhez például a jobb helyzetfelismerés, a világűrhöz való hozzáférés és a jövőbeli harckocsi-technológiák biztosítása révéni.

A projektek között van olyan, amely több mint 70 ipari szereplőt és kutatószervezetet fog össze, hogy harckocsik fejlesztésén, illetve páncélozott járművek új felfüggesztési rendszerének kialakításán dolgozzanak.

Vannak olyan kezdeményezések, melyek a nagyméretű rakományok stratégiai légi szállítását célozzák a katonai missziók gyors támogatásának biztosítására. Egy másik kezdeményezés 12 uniós tagállamból és Norvégiából fog össze vállalatokat a pilóta nélküli légi rendszerekkel, például drónokkal szembeni védelmi technológiák fejlesztésére.

A finanszírozott kezdeményezésekben az EU-tagállamokból és Norvégiából összesen 581 vállalat, illetve jogi személy vesz részt. A rendelkezésre álló összegből 265 millió euró jut 30 kutatási projekt, és 766 millió euró 24 képességfejlesztési projekt finanszírozására.