Nyitókép: Pixabay

A lakossági építések pörgetik a feketemunkát - hihetetlen nagy szám érkezett

Infostart
2024. május 13. 13:09
Előszűrt ellenőrzési rendszert javasol az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) becslései szerint a teljes építőiparon belül 40 ezer lehet a feketén foglalkoztatottak száma, az építőiparban és a vagyonvédelmi szektorban van a legtöbb szabálytalanul foglalkoztatott munkavállaló. A foglalkozás-felügyeleti ellenőrzések tapasztalatai szerint 2023-ban 25 és 23 százalék körül volt az arányuk - írja az economx.hu.

Az ÉVOSZ tapasztalatai alapján arányában az építőiparban a legtöbb fekete foglalkoztatás a lakosság részére, számla nélkül végzett munkáknál fordul elő. Elsősorban segédmunkást és betanított munkást foglalkoztatnak bejelentés nélkül, míg a szakmunkásokat és a mérnököket igyekeznek a vállalkozások maguknál tartani.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke, Koji László a portálnak azt mondta, a lakosság számára végzett építőipari munkák során minél kisebb egy szervezet, annál inkább számítani lehet a szerződés nélküli munkavégzésre. Úgy számolja, hogy

a lakosság évente 200 milliárd forintot fizet ki az ilyen jellegű munkálatokra, és ennek következtében a költségvetés évi 75 milliárd forinttól esik el.

A szakember úgy látja, az ad hoc módon végrehajtott ellenőrzések nem elég hatékonyak, inkább a bérek, az áfa és a forgalmi adatok elemzésével úgynevezett előszűrt ellenőrzéseket kellene alkalmazni az ágazatban.

Hozzátette: a "fehérítés" szempontjából is szerencsésnek tartják az olyan kormányprogramok bevezetését, mint az épület felújítási támogatások, vagy a falusi csok bevezetése, ahol mindent legálisan kell csinálni a dokumentációs kötelezettség miatt. Nagy várakozással tekintenek az épületenergetikai kormányprogramra is, amely egyenlő versenyfeltételeket teremthet.