Indul az eperszezon, az Index összeállításából viszont az is kiderül, a briteknél ez a legvegyszerezettebb gyümölcs. A cikkből az is kiderül, mely gyümölcsöket érinti még a masszív vegyszerezés.
A perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok (PFAS-ok) az ember által előállított vegyszerek csoportját jelentik, amibe több mint 4700 vegyi anyag tartozik. Ezek idővel felgyülemlenek a szervezetben és a környezetben. De ott vannak az ivóvízben, a talajban, a levegőben, a kozmetikumokban, a serpenyőkben, a csomagolásokban, a növényvédő szerekben is. Évszázadokba, sőt évezredekbe telik, mire lebomlanak, és ha túl sokat érintkezünk velük, vese- vagy hererákot kockáztatunk, magas koleszterinszintet és akár máj- vagy immunrendszer-károsodást is. A The Independentre hivatkozó cikk szerint a Pesticide Action Network UK szervezet végzett ezzel kapcsolatban egy kutatást, számításaik szerint rengeteg gyümölcsben, zöldségben és fűszerben itt-ott vannak ezek a veszélyes vegyi anyagok, a legérintettebb az eper.
A 120 elemzett minta 95 százaléka tartalmazott növényvédőszer-maradványokat. A többi gyümölcs és zöldség esetében sem sokkal jobb a helyzet,
- a vizsgált szőlőminták 61 százalékában,
- a cseresznye 56 százalékában,
- a spenót 42 százalékában és
- a paradicsomminták 38 százalékában
találtak ilyen növényvédő szereket.
Az őszibarack, uborka, kajszibarack és bab mintáinak legalább 15 százalékában kimutatták a perfluorozott vegyületeket.
Az újság szerint ezek a számok még nem jelentenek automatikusan súlyos egészségügyi kockázatot, de ha hozzávesszük a csomagolásból, serpenyőből, ivóvízből és levegőből bevitt perfluorozott vegyületek mennyiségét, akkor már rosszabb a kép.