Rendkívüli piaci helyzet van – jelentette ki Apáti Ferenc egyetemi docens, a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke, aki a konferencia aktualitásáról beszélt a Haonnak. Kifejtette, tavaly nagyon magasra szöktek a csemegekukorica és a zöldborsó termelői árai, aminek következtében a termelők ugyan magas profitot könyvelhettek el, de a megnövekedett alapanyagárakat a feldolgozóipar nem fogadta örömmel.
"Drága nyersanyagból készült drága termékeket próbáltak értékesíteni, miközben Európába ma is folyamatosan áramlik be a hazainál olcsóbb kínai csemegekukorica konzerv. Visszaesett a fogyasztói kereslet, amire a piac úgy reagált, hogy elkezdte az árakat lefelé nyomni' – ismertette. Elmondása szerint emiatt tavalyhoz képest a csemegekukorica ára 50 százalékkal, a zöldborsóé pedig 40 százalékkal csökkent – előbbi jelenlegi termelői ára a minőségtől függően 50-55 Ft/kg, míg utóbbié 120-130 Ft/kg.
Tavaly márciusban látszott, hogy az akkor magasba szökött árak a feldolgozóiparnak jelentenek majd nehézséget, idén pedig az, hogy a termelők nagyon szerény jövedelmezőséget fognak realizálni – mutatott rá.
Azt mondta, a csemegekukorica és a zöldborsó konzerv, illetve fagyasztott áru esetében a feldolgozók 10-20, vagy esetenként akár 25 százalékkal alacsonyabb árak mellett lesznek kénytelenek beszállítani a készterméket, de azt nem tudni, hogy ezek a boltok polcain milyen árakon jelennek majd meg.
Hozzátette, a kialakult helyzet a termőföldek meglétének sem kedvez. Hivatalos adatuk még nincs a termőföldek területének zsugorodásáról, de
"úgy tűnik, hogy 2024-ben a zöldborsóé megfeleződik, és a csemegekukoricánál is látunk már egy 30 százalékos csökkenést.
Ez mindenképpen egy nagyon rossz tendencia és hátrányos kiindulóhelyzet a következő évre" – mutatott rá a Apáti Ferenc a várható következményekre.
Meglátása szerint rövid távon nincs már mit tenni, de hosszabb távon az ágazati szereplők egyeztetései, a termelésfejlesztés (melynek célja a költségek csökkentése) segíthetne a kialakult helyzeten.