Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Az MNB közölte: sosem kezdeményezte a jegybankelnök mandátumára vonatkozó szabályok módosítását

Infostart
2024. január 25. 11:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) már korábban is határozottan cáfolta azt a téves sajtópletykát, miszerint a jegybankelnök mandátumára vonatkozó szabályok módosítását kezdeményezte volna.

A mindenkori elnök megbízatásáról a 2013. évi CXXXIX. törvény rendelkezik, amit a jegybank messzemenőkig tiszteletben tart, és aminek az elnöki mandátumra vonatkozó kitételei már 2019-ben ismertek voltak, hiszen a jegybank elnöke és a miniszterelnök már akkor határozottan leszögezték, hogy nem tartják elfogadhatónak a jegybanktörvény személyes okokból történő módosítását – áll a Magyar Nemzeti Bank közleményében.

A jegybank közölte azt is, hogy ebből következően teljesen alaptalan az az újra előkerülő állítás, miszerint a jegybank elnökének, Matolcsy Györgynek bármilyen sérelme lenne a kormánnyal vagy a miniszterelnökkel szemben. "Az MNB és a kormány által követett gazdaságpolitika között elvi ellentét van, ebben a vitában pedig az MNB szakmailag megalapozott, egyértelmű álláspontot képvisel, nem pedig személyes sérelmek alapján alakítja ki véleményét. Az MNB számára nem léteznek személyes érdekek. Egyetlen érdek létezik Magyarország érdeke, azaz a magyar gazdaság stabil és fenntartható felzárkózási pályára állítása" – írja a jegybank.

Az MNB azt is jelezte, hogy határozottan megkér minden sajtóorgánumot, hogy ne terjesszen hamis állításokat légből kapott pletykák alapján, azoktól pedig, amelyek már nyilvánosságra hoztak ilyen állításokat, azonnali helyreigazítást kér.

A Világgazdaság még 2022 végén közölte azt az értesülését, hogy a Magyar Nemzeti Bank felső vezetése azzal kereste meg a Fidesz-frakciót, hogy a kormánypártok támogassák, a jegybankelnök megbízatása élethosszig tartson. A jegybank már akkor is cáfolta ezt az állítást.