Nyitókép: NicoElNino/Getty Images

Vukovich Gabriella adatokból készít újfajta gazdasági elemzéseket – mostantól a Nézőpontnál

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2023. október 18. 17:41
A Nézőpont Intézet gazdaságkutatási igazgatójaként folytatja szakmai munkáját Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke. Ezzel párhuzamosan az intézet bővíti eddigi közvélemény-kutatási és politikai elemzési tevékenységét a gazdaságkutatással. Az intézet csütörtök publikálja első, a gazdaságkutatással kapcsolatos munkáját, az ezer fő megkérdezésével készült Fogyasztó Barométer főbb megállapításait. De emellett még számos olyan kutatási terület lesz, amivel jelenleg nem vagy csak kevésbé hangsúlyosan foglalkozik a többi a gazdaságkutatással foglalkozó intézet.

Bár a Nézőpont Intézet eddig alapvetően politikai közvélemény-kutatásokkal, elmézésekkel foglalkozott, vezetése nemrégiben úgy döntött, hogy gazdaságkutatót is működtet, és a vezetésére Vukovich Gabriellát kérte fel Mráz Ágoston Sámuel. A gazdaságkutató szakember 2006-2010-ig, mielőtt kinvezték volna a KSH élére, szakértőként már a cégcsoportnál dolgozott. „Ez a korábbi bizalom most újra felszínre került” – mondta az InfoRádióban.

Vukovich Gabriella izgalmas kihívásnak tartja új pozícióját, mert – mint mondta – egy új struktúrát kell felépíteni, ráadásul egy olyan tevékenységet, ami döntően adatalapú.

A cél, hogy adatalapon próbáljanak meg különböző elemzéseket készíteni, következeteseket levonni.

Megjegyezte, a Nézőpont Intézetnek korábban is mindig az adat volt a gondolkodása középpontjában, hiszen közvélemény-kutatások alapján végzi a munkáját. Éppen ezért a gazdasági elemzéseket is részben a lakosság megkérdezésével, részben egyéb statisztikai, gazdasági adatforrások felhasználásával kívánják megalapozni.

Az új igazgató rámutatott, hogy a KSH-nak például sok olyan adata van, ami megjelenik, hozzáférhető, de nem feltétlenül kellően kiaknázott elemzési szempontból. Ugyanakkor más statisztikai hivataloknak, más nemzetközi szervezeteknek is rengeteg adata jelenik meg, és ezeknek a feldolgozása, elemzése is célja az új kutató munkacsoportnak.

Vukovich Gabriella kiemelte: feltett szándékuk, hogy egyrészt ne olyan területeket kutassanak, amik már mások által is jól „megkutatottak”, hanem inkább a hiányokra fókuszálnának. Jó példa erre a Fogyasztói Barométer felmérés, amit első ízben a csütörtökön fognak ismertetni – mondta.

„Ezzel a módszertannal, megközelítéssel kevesen mérik a háztartások fogyasztását”

– fogalmazott a szakember, újszerű terméknek nevezve, hogy a háztartásoknak forrásoldali és felhasználásoldali lehetőségeit mérik fel negyedévente.

Foglalkoznak továbbá a gazdaság fehéredésével, fehérítésével. Mint azt kiemelte, óriási versenyképességi előny, ha a gazdasági szereplők fehéren működnek, illetőleg ha a gazdasági folyamatok áttekinthetők és jogszerűen működnek. Szerinte ennek számos eredménye ismert, az online pénztárgépek és számlák, a különféle ellenőrzések, NAV-fejlesztések vagy a Gazdasági Versenyhivatal akciói mind-mind ezt szolgálják.

Az új gazdaságkutatási munkacsoport a közpénzügyeket is górcső alá kívánja venni, mely területtel egyébként a Nézőpont Intézet 2006-os megalakulása táján már foglalkozott. Foglalkozni kívánnak továbbá a nemzeti tőke szerepével a gazdaságban, annak kiterjedtségével, működésével, a GDP-hez, illetőleg általában a gazdasági növekedéshez, a foglalkoztatottsághoz és a beruházásokhoz és ilyen értelemben a társdalalomhoz való hozzájárulásával is – sorolta Vukovich Gabriella, hozzátéve: ha a foglalkoztatottságot nézzük, illetve a jövedelmeke, akkor annak komoly társadalmi szerepe, hatása is van.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Vukovich Gabriella adatokból készít újfajta gazdasági elemzéseket – mostantól a Nézőpontnál
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást