Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Nemzetközi vizekre evezhet a magyar kormány napelemügyben

Infostart
2023. szeptember 29. 17:55
Hazánk is csatlakozhat a napenergia-források jobb kiaknázását megcélzó új szervezethez, a Nemzetközi Napenergia Szövetséghez.

A magyar kormány a Nemzetközi Napenergia Szövetség (ISA) megalakításáról szóló keretmegállapodás kormányrendelet formájában történő kihirdetésére készül. A szövetség célja, hogy összehangolja a napenergia felhasználását és fejlesztését az egyes országok között, valamint csökkentse a finanszírozási és technológiai korlátokat – írja a Portfolio.

A magyar kormány hivatalos honlapján közzétett rendelettervezet szerint Magyarország is csatlakozna az India kezdeményezésére alapított Nemzetközi Napenergia Szövetséghez. Az ISA azért jött létre, hogy a napenergia elérhető legyen az egyes energiaközösségek és a fejlődő országok számára is.

A szervezet ennek finanszírozására az évtized végéig több mint 1000 milliárd dollárt szeretne felhasználni. Ezt a pénzt a többi között a megújuló energiaforrásokhoz szükséges technológiára költik majd.

Az ISA alapítódokumentuma ösztönzi a tagországok közötti együttműködést, a tudás és technológia megosztását, valamint a napenergia-források jobb kiaknázását. A szövetséghez várhatóan csatlakoznak az ENSZ-tagállamok, valamint olyan partnerszervezetek, amelyek támogatják az ISA célkitűzéseit. A székhelyük Indiában lesz, ahol megtárgyalják majd a napenergiával kapcsolatos kutatások és fejlesztések tapasztalatait.

Az indiai kormány 27 millió dollárral támogatta a Nemzetközi Napenergia Szövetség létrehozását. Ebből az összegből finanszírozzák a törzsalap elindítását, az infrastruktúra kiépítését és az első, ötéves ciklus felmerülő kiadásait.