Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Nagy változás jön az egyik legveszélyesebb balatoni csomópontban

Infostart
2023. augusztus 31. 05:00
Úgy lesz gyorsabb és biztonságosabb a 71-es főút felől autóval megérkezni Balatonfüredre, hogy közben a vasúti forgalom és a gyalogos közlekedés minősége is jelentősen javul.

A FŐMTERV Zrt. kapott megbízást a Balatonfüred, Germering utcai csomópont terveinek elkészítésére - írja a magyarepitok.hu.

A cég egy olyan új csomópont létrehozását tervezi, amely a Balatonfüredre autóval érkezők folyamatos átvezetése mellett a gyalogosok biztonságos átkelését is lehetővé teszi a főúton. Egy új vasúti híd tervezésével ugyanis megszünteti a Balaton utcai szintbeli vasúti útátjárót is.

A csomópont részeként megépül egy új jelzőlámpás körfogalom a 71-es főút és a Germering utca jelenlegi csatlakozásában. A Balaton utca külön szintű átvezetése miatt a tervezett jelzőlámpás körforgalmat közel 5 méterrel a jelenlegi 71-es főút szintje alá tervezik, hozzáigazítva a csatlakozó utak szelvényeit is.

A körpálya külső sugara 27 méter, a kétsávos útpályák közötti belső zöldterület 17 méter sugarú lesz, a középpontja pedig a 71-es főút és Germering utca jelenlegi csatlakozásába kerül. A gyalogos és kerékpáros átvezetés a csomópontban a 71-es főút Balatonfüred felőli ágán és a Germering utcán lesz.

A tervezői ütemterv szerint a kivitelezés teljes átfutási ideje várhatóan két év.