Nyitókép: MTI/AP/LIBKOS

Komoly magyar segítséget kap Ukrajna, állítja egy német lap

Infostart
2023. július 25. 09:10
Oroszországból importált és később feldolgozott olajjal működik az ukrán tankok zöme, és ezt Kijev javarészt Magyarországtól és Törökországtól vásárolja meg. Ukrajna harcképessége ezáltal jelentős mértékben a Magyarországtól érkező üzemanyagimporttól függ – írja a német Handelsblatt című lap.

A német napilap szerint Ukrajna hat olajfinomító üzeméből már a háború kitörése előtt is csak az egyik, a kremencsuki működött (ami önmagában az ország üzemanyag-fogyasztásának nagyjából 30 százalékát volt képes fedezni). De 2022 áprilisában azt az üzemet is csapás érte, és azóta csak hellyel-közzel működik. Emiatt az ukránok nehéz helyzetben vannak, mert a hadsereg mozgatásához továbbra is külföldi szállítmányokra szorulnak.

A Handelsblatt ezzel kapcsolatban – az ukrán vámhivatal adatai alapján – most azt közölte, hogy

az ukrán hadsereg zavartalan működését gyakorlatilag Magyarország és Törökország dízelexportja biztosítja

– idézi az Index. Mindkét országra igaz, hogy elsősorban Oroszországból importált nyersolajat dolgoz fel a finomítóiban, és az abból készített üzemanyagtermékeket exportálja. Tehát az ukránok – közvetve – orosz olajjal működtetik a hadseregüket. A Handelsblatt szerint ebben a Mol Nyrt. sokat segít, ugyanis a magyar vállalat az elmúlt fél évben gyakorlatilag

megduplázta az ukrajnába irányuló exportját.

A német lap emlékeztet, hogy a Mol-csoport gyakorlatilag versenyelőnyben van, ugyanis az Európai Uniótól külön engedélye van arra, hogy továbbra is orosz olajjal lássa el a finomítóit. Más európai országokkal szemben a Magyarországra érkező vezetékes olajszállítást egyelőre nem érinti az embargó, és az Európai Unió tervei szerint ez egészen 2024-ig így is marad.

Azok az országok viszont, amik a szankciók miatt nem jutnak hozzá az orosz kőolajhoz, egyre kevesebb olajat tudnak adni Ukrajnának. Ezen túl a piaci helyzetet az is befolyásolja, hogy az orosz Urals kőolaj olcsóbb, mint a nyugati Brent. A Handelsblatt azt is megjegyzi: Magyarország „különleges helyzete” ebből a szempontból eddig nem kapott túl nagy figyelmet külföldön.