Nyitókép: Anton Petrus/Getty Images

Volodimir Zelenszkij tiltakozik az ukrán gabonaimport uniós tilalma ellen

Infostart / MTI
2023. július 24. 21:25
Az elnök szerint elfogadhatatlan lenne, ha az Európai Unió szeptember 15. után is meghosszabbítaná az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalmat

Volodimir Zelenszkij a Telegram közösségi oldalon közzétett bejegyzésében azt hangsúlyozta, hogy Ukrajna "hisz az Európai Bizottsággal kötött megállapodásokban". De - mint írta - felkészül az ukrán gabonaexporttal kapcsolatos minden fejleményre.

"Álláspontunk egyértelmű: a szárazföldi export blokkolása szeptember 15. után, amikor a vonatkozó korlátozások megszűnnek, semmilyen formában sem fogadható el. Minden érdeklődővel tartjuk a kapcsolatot, hogy mindenki számára megfelelő megoldást találjunk" - tette hozzá.

Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia közösen fordult az EU-hoz azzal a kéréssel, hogy szeptember 15. után hosszabbítsák meg az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalmat. A múlt héten Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kilátásba helyezte, hogy a határidő lejártával sem nyitja meg a lengyel-ukrán határt a gabonatermékek előtt. Denisz Smihal ukrán miniszterelnök ezt a tervet "barátságtalan és populista" lépésnek nevezte.