Nyitókép: PhillDanze/Getty Images

Az Apple megtiltotta alkalmazottainak, hogy mesterséges intelligenciával dolgozzanak

Infostart
2023. május 24. 21:25
Bár az iPhone-okon immár appként is elérhető a ChatGPT, az Apple dolgozói nem alkalmazhatják munkájukban.

A nagy nyelvi modell használata mellett a mesterséges intelligencia másféle változataitól is eltiltotta dolgozóit az Apple - írja a Euronews. A Wall Street Journal értesülése szerint belső dokumentumban közölte a döntést a cég alkalmazottaival, úgy indokolva, hogy a vállalat adatai veszélybe kerülhetnek a ChatGPT és társai által.

Az Apple is dolgozik egyébként saját, mesterséges intelligenciára épülő technológiáin.

Nem a techcég az egyetlen, amely tiltja a modell használatát: az Amazon, a Samsung és a JP Morgan Chase munkavállalói sem nyúlhatnak ezekhez az eszközökhöz feladataik teljesítése közben.

A Wall Street Journal szerint "az Apple aggódik, hogy az ilyen típusú programokat használó munkavállalók bizalmas adatokat adhatnak ki". Azt is közölte a dolgozókkal, hogy ne használják a Microsoft tulajdonában lévő GitHub Copilotját, amely automatizálja a szoftverkódok írását.

A tiltást bevezető vállalatok aggálya az, hogy a modellek mögött álló vállalatok adatokat gyűjtenek - elméletileg azért, hogy folyamatosan javítsák a termékkínálatot. Azt a lehetőséget tartják igazán félelmetesnek, hogy az adathalmaz a látszólag önálló gondolkodásra képes mesterséges intelligencia "kezébe jut".

Az Apple a közelmúltban több mesterséges intelligenciával foglalkozó startupot is felvásárolt, hogy saját chatbotot fejlesszen. Tulajdonképen mindenki előtt beszállt a szegmensbe azzal, hogy 2011-ben elindította a Siri nevet viselő hangalapú asszisztenst, később azonban lemaradt mások mögött.