Nyitókép: MTI/Komka Péter

Csúszik a tetőzés, és 25 százalék felett is lehet az infláció az üzemanyagsapka kivezetése miatt

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2022. december 7. 15:27
Később és a vártnál magasabb szinten tetőzhet az infláció Magyarországon amiatt, hogy a kormány bejelentette, vége a benzinársapkának – mondta az InfoRádiónak Beke Károly, a Portfolio elemzője.

Előzetesen azzal lehet számolni, hogy nagyságrendileg két százalékpontot jelent az inflációban, mert nagyjából 40 százalékkal emelkedik az üzemanyagok ára egyik napról a másikra, és az üzemanyag súlyát figyelembe véve az inflációs kosárban ez ekkor elmozdulást jelenthet – magyarázta Beke Károly.

Mint ismert, kedd este Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy 13 hónap után a kormány megszünteti az üzemanyagok ársapkáját, így a 95-ös benzin és a gázolaj 480 forintos hatósági ára helyett 23 órától már csak piaci áron lehet üzemanyagot vásárolni.

A Portfolio elemzője kiemelte, hogy mivel egyik napról a másikra történt a változás, így ennek hatása már valószínűleg már a decemberi inflációs adatban is jelentkezik, amit január elején publikál a KSH. A pénzromlás novemberi mértékét csütörtökön publikálja a statisztikai hivatal, az október 21,1 százalék után az új adatot 22 százalék környékére várják a szakértők. Az ismert prognózisok még az árstop fennállásakor készült ek, ezért pontos elemzés még nincs, hogy az intézkedés eltörlése majd mennyit változtat infláción.

"Azt látjuk, hogy az eddig várt 22-23 százalék körüli tetőzés most már inkább a 25 százalékhoz lehet közel, vagy akár 25 százalék felett is lehet egy kicsivel, éppen a két százalékpontos többlet miatt, és és az is látszik, hogy így jó eséllyel nem decemberben, hanem majd csak januárban fog tetőzni az infláció" – mondta Beke Károly.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Csúszik a tetőzés, és 25 százalék felett is lehet az infláció az üzemanyagsapka kivezetése miatt
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást