Nyitókép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Még csak 20 százalékon termel Schwechat, de hamarosan felpörögnek az osztrákok

Infostart
2022. október 6. 08:34
Októberre ígérték a schwechati olajfinomító termelésének felpörgetését. Szerda este hallgatták meg Ausztriában az OMV vezérigazgatóját.

Az OMV egy baleset miatt hónapokkal ezelőtt leállt schwechati finomítója a következő napokban fokozatosan visszatér a teljes működéshez – közölte szerdán este az osztrák parlament, miután korábban a gazdasági bizottság meghallgatta Alfred Sternt, az OMV vezérigazgatóját - talált a hírre a vg.hu.

A finomító jelenleg kapacitásának egyötödén működik.

Ausztria jelenleg még 65 napra elegendő tartalékkal rendelkezik, de a kőolajkészletekre vonatkozó törvény szerint ennek 90 napnak kellene lennie.

Korábban már többször írtunk a schwechati leállásról, amely Magyarországot is érintette. Augusztusban arról számoltunk be, hogy az OMV-t a schwechati finomítója üzemzavara miatt Magyarország 18 millió liter benzinnel és 29 millió liter gázolajjal segítette ki a stratégiai készletekből.

Ezt a mennyiséget az OMV-nek eredetileg a felszabadított készletből értékesítésre kerülő teljes mennyiség 40 százalékát augusztus 31-ig, 60 százalékát pedig október 31-ig kellett volna az MSZKSZ részére visszapótolni, de halasztást kaptak egy Magyar Közlönyben megjelent határozatban.