Nyitókép: Omar Marques

Megjelent a szénrendelet

Infostart
2022. szeptember 11. 08:26
Az energiabiztonságra hivatkozva elővásárlási joga van az államnak.

A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent a kormányrendelet, amely előzetes jóváhagyáshoz köti a hazai kitermelésű szén exportját. Erről az intézkedésről a héten döntött a kormány, és a csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A „Magyarország energiabiztonsága szempontjából stratégiai jelentőségű nyersanyagok és termékek kivitelével kapcsolatos regisztrációs eljárásról és egyéb intézkedésekről” címet viselő jogszabály szerint kilencfajta széntermék csak az energiapolitikáért felelős miniszternél történt regisztrációt és a bejelentés tudomásulvételének visszaigazolását követően értékesíthető külföldre, illetve vihető ki az országból.

A bejelentés után a miniszter feladata megvizsgálni, „hogy az energiahordozó külföldre történő értékesítése, illetve kivitele jelentős mértékben akadályozza-e vagy ellehetetleníti-e a Magyarország energiabiztonságának fenntartásához szükséges alapanyag-ellátást, veszélyezteti-e a közellátást, vagy jelent-e kockázatot az energetikai ellátásbiztonságra”.

A bejelentés vizsgálata alatt

a magyar államot elővásárlási jog, illetve vételi jog illeti meg,

amelyet az MNV Zrt. útján gyakorol.

Augusztus elején a tűzifára adtak ki hasonló, állami elővásárlási jogról rendelkező jogszabályt.