Nyitókép: piranka/Getty Images

Ilyen hatással van a magasabb energiahatékonyság az új lakások árazására

Infostart
2022. augusztus 23. 18:02
A 2016 óta (új és használt lakásokra is) kiadott energetikai tanúsítványok kevesebb mint negyede kapott CC, vagyis korszerű vagy annál jobb besorolást – derül ki egy korábbi MNB Lakáspiaci Jelentésből. A kutatásból az is kitűnik, hogy a jobb energiahatékonyság milyen mértékben jelenik meg az új lakások kínálati áraiban.

Az eredeti terv szerint már 2021. január 1-jétől szigorodott volna az új építésű lakásokra vonatkozó energiahatékonysági követelmény, ezt azonban többször kitolva, végül 2022. július 1-től vezették csak be. Mindez azt jelenti, hogy CC helyett már csak legalább BB besorolású, vagyis a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő lakás kaphat használatbavételi engedélyt.

Ezt az energetikai szintet azonban a 2016 óta kiadott tanúsítványok nagyjából 3 százaléka teljesíti csak – írja Portfolio kiemelve: a legalább CC besorolású ingatlanok 2020 óta a tanúsított lakóingatlanok nagyjából harmadát tették ki, míg a legalább BB besorolásúak aránya mindössze 5 százalék körül mozgott. Az életbe lépett szigorításoknak köszönhetően ez az arány mostanra magasabb, és a jövőben várhatóan még tovább emelkedik – jegyzik meg.

A gazdasági portál arra is kitér, hogy Budapesten az arányaiban több új építésű lakás miatt valamivel eleve magasabb volt a jobb besorolású ingatlanok aránya, de – egy évvel ezelőtt – a szigorítás előtt átadott új lakások esetében még meglehetősen nagy volt a BB besorolásnál rosszabb lakások aránya: a 2021-ben átadott új lakások csaknem harmada, míg a 2022 első felében átadott új lakások 10-20 százaléka nem érte el a BB besorolást.

Mostanra viszont ez szintén megváltozott, miután július óta már csak a BB besorolású lakások kaphatják meg a használatbavételi engedélyt. Az ennél is jobb energiahatékonyságú AA besorolású lakások aránya viszont – feltehetően a bonyolultabb és drágább kivitelezésnek köszönhetően – még most is alacsony az új lakásokon belül.

Energiahatékonyság és lakásárak

Mint olvasható, MNB a Budapesti Lakáspiaci Riport átfogó kutatása szerint a tavalyi évben megvizsgálta a 2019 első és 2021 harmadik negyedéve között értékesítés alatt álló budapesti 4 lakásos vagy nagyobb új társasházi lakásprojektek adatait annak tükrében, hogy a magasabb energiahatékonyság milyen hatással van az új lakások árazására. Az eredmény nem hozott meglepetést:

a korszerűbb energetika használata szignifikánsan emeli az új lakások kínálati árát.

A becslés szerint a BB tanúsítvánnyal rendelkező újlakás-projektek négyzetméterára 3,5–3,7 százalékkal volt magasabb a CC besorolással rendelkezőkéhez képest. Az AA besorolású tanúsítvány viszont már 4,4–4,7 százalékkal növelte az átlagos négyzetméterárat. A két legjobb besorolású tanúsítvány, az AA+ és az AA++ ugyanakkor már nem növelte tovább szignifikánsan a lakások árát az AA besorolásúakhoz képest, vagyis az energiahatékonyság terén elért további javulást már a kínálati árakban nem érvényesítik jobban a fejlesztők.

Összességében a környezeti szempontból fenntartható energetika használata költség oldalról drágítja ugyan az új lakásokat, de ezek a hatékonyabb energetikájú lakások hosszú távon értékállóbbak lesznek azzal, hogy a kereslet is fokozatosan „zöld” irányba tolódik.