Nyitókép: MTI/EPA/Laurent Gillieron

Kolosszális hibának tartja Ukrajna lerombolását Putyin oligarchája

Infostart
2022. június 30. 09:20
Oleg Gyeripaszka orosz alumíniumgyáros szerint az Ukrajna ellen indított invázióból senki nem kerül ki győztesen.

Oleg Gyeripaszka, Oroszország egyik leggazdagabb embere Moszkvában beszélt újságírók előtt. Bár szólt a háborúról, és nem a Kreml hivatalos álláspontját ismételte meg, arra gondosan ügyelt, hogy közvetlenül ne fogalmazzon meg kritikát Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben – írja a Reuters, amit a Haszon.hu szemlézett.

„Aggodalommal tölt el, hogy milyen gyorsan feladtunk mindent, amit elértünk a gazdaságban a kilencvenes években, aztán feladtunk mindent, amit a kétezres években értünk el, most pedig ülünk, és várjuk a győzelmet. Milyen győzelmet? Kinek a győzelmét? – tette föl a költői kérdést Gyeripaszka.

Az iparmágnás úgy véli, „Ukrajna lerombolása kolosszális hiba volna”, Oroszországra nézve is. A növekvő prosperitás ugyanis az orosz magánszektor fejlődéséhez, és az európai kapcsolatok építéséhez köthető. Európa a legfontosabb kereskedelmi partner volt – mutatott rá a RuszAl orosz aluminiumóriás elnöke, aki szerint a nyugati szankciók most jobban ártanak Oroszországnak, mint Európának.

Belátta azt is, hogy alábecsülte az orosz gazdaság stabilitását, noha az orosz elnök váltig állítja, a nyugati szankciók ellenére Oroszország megerősödik, és önellátóbb lesz.

Gyeripaszka ugyanakkor nem illette rossz szóval Vlagyimir Putyint. Azt is elmondta, hogy nem lát lehetőséget a rezsimváltásra, hiszen az ellenzék elhagyta az országot.