Nyitókép: acj.airbus.com

Megint szárnyalhat az Airbus

Infostart
2022. május 24. 09:13
Fellendülhet a vállalati repülőgépek vásárlása az orosz–ukrán háború és a kínai lezárások ellenére a cég szerint, főként az amerikai és a közel-keleti piacról érkezhetnek megrendelések a gyártó új gépére.

Optimistább az idei év kilátásaival kapcsolatban az Airbus, annak ellenére, hogy a háború és a kínai lezárások nyomást gyakorolhatnak az értékesítésekre.

Az európai repülőgépgyártónál lassan indult csak be az új vállalati gépe, a módosított A220-as, az ACJ220-as géptípus értékesítése, miután a koronavírus-válság visszavetette az üzleti utakat. A gépre 2021-ben egyetlen darab megrendelés sem érkeett a 2020-as évi hat darab megrendelést követően – szemlézi a Bloomberg hírét a Portfolio.

Biztató azonban, hogy idén már befutott négy megrendelés, és az Airbus vállalati repülőgépek divíziójának vezetője további lehetőségeket lát a Közel-Keleten és az Egyesült Államokban.

A Közel-Keleten mintegy 60 darab vállalati Airbus közlekedik, amik átlagéletkora meghaladja a 10 évet, az elöregedő flotta megújítása adhat lendületet az értékesítésnek az Airbus szerint. Ami negatív fényt vet a kilátásokra, hogy a kínai piachoz nehézkes a hozzáférés a pandémia miatt, Oroszországban – ahol az Airbus-flotta 10-15 százalék található – pedig leállította az értékesítéseket a vállalat a háború következtében.

A vállalati igényeknek megfelelően módosított A220-as géptípus a tervek szerint a jövő évtől repülhet és évente 5-10 gépet tervez gyártani belőle az Airbus. A hatótávolsága több mint 10 ezer kilométer lesz, ami elegendő ahhoz, hogy megtegyen egy London–Los Angeles távolságot.

Az Airbus vállalati gép részlegének vezetője szerint ha szolgálatba lépnek a gépek, beindulhatnak a további megrendelések.