Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Erste-előrejelzés: emelkednek a lakáshitelkamatok, de befektetni is jobb most

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2022. május 4. 13:52
Jelasity Radován bankvezető az InfoRádióban arról beszélt, hogy hűteni kellene a gazdaságot.

Csaknem 1 milliárdos veszteséggel zárta 2022 első negyedévét az Erste Bank Magyarországon. A veszteséghez jelentősen, több mint 7 milliárd forintos tétellel járult hozzá a Sberbank végelszámolása miatt elrendelt rendkívüli kifizetés az Országos Betétbiztosítási Alapnak - mondta az InfoRádiónak a magyarországi Erste Bank elnök-vezérigazgatója, Jelasity Radován.

"Jelentősen növekedtünk az első negyedévben, viszont veszteséggel zártunk, méghozzá két okból:

  1. a babaváró hiteleket vissza kellett vezetni a jelenlegi értékre, emiatt 10 milliárd forinttal lett kevesebb a bevételünk a tavalyi év hasonló időszakához képest
  2. az OBA-nak kellett egyszeri befizetési kötelességünket teljesítenünk, ami több mint 7 milliárd forintot tett ki,

ebből jött ki az 1 milliárd forint mínusz" - részletezte Jelasity Radován.

A sberbankos licencmegvonás hátteréről elmondta, az OBA minden betétest kifizetett 100 ezer euróig, és ezeknek a betéteseknek a kifizetésére kellett 140 milliárd forintnyi értékben eleget tenni.

Az Ersténél sem örülnek annak, hogy jelentős kamatnövekedés van, ez ugyanis azt jelenti, hogy a gazdaságban "a hőmérséklet megemelkedett", így azt hűteni kell.

"Sokkal jobban örülnénk, ha egy normálisabb hőmérséklet mellett, alacsonyabb inflációval ketyegne. Magyarán ha abból indulunk ki, hogy a hitelkereslet csökkenni fog, a betétesek aktívabban fogják keresni a befektetési lehetőségeket, és abból is ki kell indulni, hogy az ukrajnai háború jelentős hatással lesz a vállalati szektorra, ilyen környezetben pedig mindent meg kell tennünk, hogy kiálljunk a hiteleseink mellett" - mondta a bankvezető.

Hogy az emelkedő kamatok megjelentek-e már a lakáshiteleknél is, arról azt mondta:

lassan, de biztosan igen.

"Aki fel szeretne venni 10 évre fix ingatlanhitelt, 5-össel már nem talál, ami a kezdeti számot illeti, 6-ossal még úgy, ahogy. De 7 százalékkal is van már egyik-másik banknál" - mutatott rá.

A másik oldalon viszont a befektetések közül is egyre több bank kínál jelentős kamatokat Jelasity Radován szerint.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Erste, első negyedév - Jelasity Radován
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást