Nyitókép: Pixabay

Befutott a tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzés eredménye – mutatjuk

Infostart
2022. április 12. 15:56
A korábbi évekhez hasonlóan idén március 21-én útjára indult az egész országra kiterjedő tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. Az első időszakban összesen 1423 vizsgálatra került sor – jelentette be Erdős Norbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.

Az államtitkár elmondta, hogy a tavaszi szezonális ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával a területileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti szervek, valamint a Nébih szakemberei végzik – olvasható a tárca közleményében.

Kiemelte, az elrendelt fokozott hatósági felügyelet célja, hogy ismeretlen eredetű, nem megfelelő minőségű élelmiszer ne kerülhessen a fogyasztók asztalára a húsvéti időszakban. A hatóság kiemelten ellenőrzi a friss húsokat, a pácolt, füstölt húskészítményeket, az édesipari termékeket, a primőr import zöldségeket és gyümölcsöket, a borászati termékeket, a szeszes italokat, továbbá a helyben készre sütött fagyasztott péktermékeket.

Erdős Norbert hangsúlyozta, a tavaszi szezonális ellenőrzés első időszakában március 21. és április 3. között 1423 ellenőrzésre került sor. A szakemberek

  • 246 élelmiszer-előállító helyet,
  • 874 élelmiszer-forgalmazó és
  • 303 vendéglátóhelyet vizsgáltak.

A feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 26 alkalommal figyelmeztetést, 101 esetben bírságot alkalmaztak szankcióként, és

összesen több mint 6,3 millió forint büntetést szabtak ki.

Az élelmiszer-előállító és forgalmazó létesítményekben a feltárt jogsértés miatt 6 alkalommal kellett a tevékenységet korlátozni.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a különböző létesítmények ellenőrzése során az ellenőrök leggyakrabban higiéniai problémákat tártak fel, valamint a nyomon-követhetőségben találtak hiányosságot. A szakemberek az első időszakban összesen 5165 hazai és külföldi élelmiszer tételt ellenőriztek, melyből 95-öt kellett kivonni a forgalomból, országosan 3371 kg mennyiségben.

Az ellenőrzés alá vont élelmiszerek esetében a fogyaszthatósági vagy minőség-megőrzési idő lejárta, illetve a jelölési hiba miatt akadt probléma. A vizsgált 303 vendéglátóhelyen 33 esetben higiéniai, 6 esetben nyomon-követéssel kapcsolatos hiányosságokat tártak fel a szakemberek. A dolgozók egészségügyi alkalmasságát pedig 19 helyen nem tudták igazolni – tette hozzá az államtitkár.