Nyitókép: Fly View Productions/Getty Images

Elemző: az árstop mellett nagy emelésre készülnek a kiskereskedők

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2022. január 26. 07:35
A hatósági ár helyett három más tényezőt tart hatékonynak az infláció megfékezésére a Portfolio munkatársa.

A Portfolio elemzője szerint várhatóan nem lesz érdemi hatása az inflációra annak, hogy a kormány egyes alapvető élelmiszerekre árstopot vezetett be február elsejétől. A döntés értelmében a kristálycukor, a búzafinomliszt, az étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és far-hát, valamint a 2,8 százalékos UHT tehéntej árát az október 15-i szinten kell rögzíteni.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) előrejelzése szerint 0,2-0,4 százalékkal viheti lejjebb az inflációt az élelmiszerárstop az érintett időszakban (a legutóbbi hónapokban 7,4 százalék volt az infláció mértéke). A kormány nagyobb mérséklődésre számít: Nagy Mártonnak, a kormányfő gazdasági tanácsadójának az előrejelzése 0,5-1 százalékpont.

"A kereskedők, a kiskereskedelem résztvevői pedig úgy gondolják, hogy

nagyon erőteljesen meg fogják tudni más termékek árát, ezzel kompenzálva a veszteségeiket.

Összességében tehát az érintett termékek ára a tavaly októberi szintre fog csökkenni, ugyanakkor több száz más terméknél megvan a lehetőség az áremelkedés irányába. Különös tekintettel arra, hogy nagyon erős a belső kereslet, az embereknek növekszik a jövedelme" – sorolta a Portfolio elemzője, Hornyák József.

Nem minden terméknél jelent nagy árvisszaesést a kormány intézkedése. Az étolaj ára tavaly októberre például már jelentősen drágult, most 700 forint körülire kell visszaállítani az árcímkéket, de ez már nem jelent drasztikus mértékű csökkenést a mostanihoz képest. Ugyanez a helyzet az elemző szerint a csirkemellel is.

Jelentősebb árváltozást csak a tej és a cukor árában lehet majd érzékelni,

mert a KSH adatai alapján ezek árainál láthattunk az utóbbi hónapokban megugrást – tette hozzá Hornyák József, rámutatva, hogy ezen két termék árának nagyobb arányú csökkenése viszont nem lesz jelentős hatással az inflációra.

Hornyák József szerint az áremelkedés mértékének visszaszorításához másra van szükség:

  • az MNB stabilan tartsa a forint árfolyamát,
  • folytassa a kamatok emelését, illetve
  • a kormány leszorítsa a költségvetés nagyon jelentős hiányát.

"Hallhattunk ugyanakkor a kormányzat részéről olyan jelzéseket is – zárta elemzését Hornyák József –, hogy akár kiterjeszthetik az árstopos termékek körét, ha nem csökken elegendő mértékben az infláció. Ennek valószínűleg sem a termelők, sem a beszállítók, sem a kiskereskedők nem fognak örülni, hiszen a jelenlegi gazdasági helyzetben nekik is ki kell gazdálkodniuk a költségeik emelkedését. Gyakorlatilag nincs más választásuk, mint hogy egy idő után áthárítsák a fogyasztókra ezeket a költségeket."


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Elemző: az árstop mellett erőteljes emelésre készülnek a kiskereskedők
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást