Nyitókép: Tatomm/Getty Images

Nem szabadulnak legnagyobb gondjuk fogságából a rendezvényszervezők

Infostart / InfoRádió - Rezsek Győző
2021. december 4. 20:17
Harmincszázaléknyi nehezen pótolható munkaerő tűnt el a koronavírus-járvány megjelenése után a rendezvényiparból, és nincs utánpótlás sem. Át kell gondolni emiatt az iparágnak, hogyan tudja vonzóvá tenni ezt a szakmát.

Botond Szabolcs, a a Visual Europe Group vezérigazgatója megkeresésünkre arról számolt be, hogy a világjárvány hatására hirtelen a munkáik száz százalékát elvesztették.

„Elindult egy online, hibrid folyamat, amellyel bizonyos munkák visszatértek, és akkor még nem láttuk ennek a következményeit, hogy ez hova fog vezetni. Először bíztunk benne, hogy pár hónap után javul a helyzet, aztán bíztunk benne, hogy egy év után javul a helyzet, aztán idén tavasszal el is kezdett javulni,

akkor jelentek meg olyan hatások, amelyekre nem igazán számítottunk: jelentősen nőtt az ágazatot elhagyók száma”

– mondta Botond Szabolcs.

A vezérigazgató szerint nagyjából a munkaerő harminc százaléka tűnt el, és nincs utánpótlás.

„Eddig az emberek évek alatt megszerzett tapasztalatából és a korábbi dolgozók által átadott tapasztalatból építkeztek – mondta Botond Szabolcs. – Nincs, aki átadná a tapasztalatot, akik meg átvennék, azok nem jelentek meg, ez az együttállás nagyon szerencsétlen a iparág szempontjából.”

Megoldást az utánpótlás-nevelés, a képzések és a minősítések jelenthetnek.

„Mi turisztikai programalapítványként is kívánunk ezért tenni, de az látszik, hogy a szektornak közösen kell azért tennie, hogy el tudja kezdeni a saját utánpótlását kinevelni” – szögezte le a vezérigazgató. Úgy látja, a probléma más olyan ágazatokban is megjelenik, ahol képzett technikai személyzetre van szükség. Rövid távon béremelésre, a fizetési struktúra megváltoztatására lehet szükség, azaz „meg kell próbálni kiszámíthatóbbá tenni a munkahelyüket”.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nem szabadulnak legnagyobb gondjuk fogságából a rendezvényszervezők
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást