Nyitókép: nrqemi/Getty Images

Elképesztő biznisszé kezdi kinőni magát az elektromos autók töltése

Infostart
2021. december 4. 06:30
Az elektromos autók globális piaca kiemelkedően erős volt az elmúlt időszakban. Ez pedig magával hozza a töltőállomások felértékelődését is. Olyannyira, hogy a járművek töltése már önmagában is hatalmas iparág, az elemzők szerint pedig további tartós növekedésre lehet számítani a szektorban.

Az elektromos járművek (EV) eladásai a 2021 júniusáig tartó 12 hónapban több mint 160 százalékkal haladták meg a megelőző év azonos időszakában mért szintet. 2019 ugyanezen időszakához viszonyítva pedig több mint 130 százalékos volt a globális növekedés.

Olyannyira, hogy az Oilprice.com elemzése szerint ez már önmagában egy erős növekedést produkáló iparágnak tekinthető, a bővülés pedig várhatóan csak még erőteljesebb lesz a következő években.

Ahogy pedig az elektromos járművek várhatóan egyre olcsóbbak lesznek a következő években, egyre reálisabb lesz a gyors ütemű és nagyléptékű átállás a globális autópiacon. Ebből pedig az is következik, hogy a Bloomberg becslései szerint több mint 300 millió töltőállomásra lesz szükség 2040-re, világszerte – írja az Origo.

Jelenleg kevesebb mint 6 millió töltőállomás működik. Vagyis az elektromos autók értékesítése mellett a töltőállomások kiépítése is hatalmas és stabilan növekvő üzleti lehetőséget kínál (a jelenlegi trendek alapján legalábbis) 2035-ig.

A 300 milliós szám pedig csupán a Bloomberg konzervatív becslése. Az optimistább forgatókönyv szerint akár több mint 500 millió töltőállomást is kiépíthetnek 2040-ig, ami összesen

közel 1600 milliárd dolláros beruházást jelentene az EV infrastruktúrában.