Nyitókép: wildpixel/Getty Images

A kormány már el is fogadott egy sor újabb gazdaságélénkítő intézkedést

Infostart / MTI
2021. június 29. 10:51
A gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs első, összesen 13 javaslati pontból álló akcióterve már a kormány asztalán van, és a javaslatok döntő többségét már el is fogadta kabinet.

Az elfogadott javaslati pontok a következő napokban jelennek meg rendeletek és jogszabályok formájában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, a német TK Elevator új regionális szolgáltató központjának bejelentésén kedden.

Elmondása szerint az elmúlt másfél év tapasztalatai azt mutatják, hogy Magyarország a járványkezelés helyes útját választotta. "Hozzávetőlegesen másfél-két hónappal járunk Európa előtt a gazdaság újranyitása tekintetében, amely előny nagyjából 600 milliárd forintnyi nyereséget jelentett a magyar gazdaság szempontjából. Gyakorlatilag ekkora veszteséget sikerült elkerülni a gyors újranyitással" - hangsúlyozta a külügyminiszter, megjegyezve, hogy a 2021-es évre az OECD is javította a magyar gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését.

Szijjártó Péter szerint ez azonban még nem elégséges az ország számára: "4,6 százalékos növekedést jeleznek előre, de ez nem elég. Szeretném leszögezni, hogy ez nem elég, legalább 5,5 százalékos GDP-növekedést szeretnénk elérni az esztendő végére és ehhez nap mint nap meg kell küzdeni, nap mint nap meg kell nyerni a beruházásokért folytatott versenyeket".

A TK Elevator új regionális szolgáltató központjának kapcsán a külügyminiszter hangsúlyozta, hogy ma ismét egy német beruházás kerül bejelentésre, amely ezúttal 220 új munkahelyet eredményez a fővárosban. "A TK Elevator új budapesti szolgáltató központjában alapvetően pénzügyi és HR területen fognak munkát végezni az új munkatársak a vállalatcsoport európai és afrikai tevékenységeihez kapcsolódóan" - mondta el Szijjártó Péter.

Hozzátette: annak érdekében, hogy a vállalat új munkatársai megfelelőképpen el tudják látni a munkájukat, a TK Elevator egy 900 millió forintos képzési programot indít, amihez a kormány 400 millió forintos támogatást biztosít, mivel ezzel 220 új munkahely jön létre.

A külügyminiszter kiemelte, hogy Magyarországon kívül még sokan szerették volna elnyerni ezt a beruházást, hiszen a szolgáltató központi általában olyan ágazat, amelyek a gazdaságok dimenzióváltásához nagymértékben hozzá tudnak járulni. Magyarországon immár 130 szolgáltatóközpont működik, amelyek 64 ezer magyar fiatalnak adnak munkát, mintegy 81 százalékuk felsőfokú végzettségű, az átlag életkoruk pedig 32 év.