Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Eper és dér: hol késik a magyar szamóca?

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2021. június 3. 07:42
A megszokottnál két héttel később érik itthon a szabadföldi szamóca, így várhatóan nagyobb mennyiségben június közepén jelenik meg majd a piacokon és a boltokban – mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti osztályának vezetője, Mártonffy Béla.

Azt szokhattuk meg – magyarázta a szakértő –, hogy május közepén-végén jelenik meg a szabadföldi szamóca a Magyarországon, ez nagyjából két-két és fél hetet csúszik. Most már Baranyában elindult a szamóca érése.

A szamócának nálunk három érési időszaka van:

  • fűtött fólia alatt csekély mennyiség, ez akár április végén már megjelenhet,
  • május első heteiben hidegfólia alól kerül ki a termés,
  • ezután jön a szabadföldi szezon, ez csúszott át június elejére az időjárás miatt.

Mártonffy Béla arra számít, hogy most melegebb, naposabb idő jön, és

a szabadföldi szamóca egész hónapban terem.

Úgy látja, hogy a lakosság már ránézésre különbséget tud tenni a friss magyar szamóca és az import között. Sokkal élénkebbek a színei, illatosabb és a levelei is jelzik a frissességét a hazainak. Elmondta, hogy a magyar szamóca egy nap alatt kerül a piacra, puhább és ízletesebb, mint a három hete behozott kőkemény görög vagy spanyol import.

A szakértő arról számolt be, hogy a hivatalos adatok szerint ötezer hektáron terem szamóca Magyarországon, és megnőtt a termelési kedv, a házi termesztésben is reneszánsza van.

Nyolc-tízezer tonnát tud Magyarország, ez szinte teljesen belső fogyasztásra megy.

Pest és Bács-Kiskun megye számít nagy termelőnek, de délen Baranya és Csongrád is, ugyanakkor a Mátraalján Heves megyében, valamint Komárom és Veszprém megyében is jelentős szamócatermesztés folyik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Eper és dér: hol késik a magyar szamóca?
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást