Nyitókép: Unsplash.com

Otthonfelújítás: egy sokak által bírált szabály is változik

Infostart
2021. április 20. 18:32
Novák Katalin miniszter pénteki bejelentésének megfelelően megérkeztek a hétvégén az első lényeges változások a január 1-jén elindított otthonfelújítási támogatás és a február 1-jén debütált kamattámogatott otthonfelújítási kölcsön szabályaiban.

Szombaton megjelent a Magyar Közlönyben a 183/2021. számú kormányrendelet, ez alapján április 21-ével, szerdával módosul a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. kormányrendelet és a csok bizonyos részletszabályai is.

A Portfolio elsőként kiemeli: a rendelet hatályon kívül helyezi azt a sokak által bírált szabályt, hogy a kamattámogatott hitel felvevőinek az otthonfelújítási kölcsönből elvégzett munkálatok számláit a kölcsön folyósításától számított egy éven belül a számlák vagy azok másolata bemutatásával igazolniuk kell a hitelintézet felé. Vagyis

nem szükséges a hitel folyosítását követő egy éven belül „lezavarni” a felújítást a már felvett hitelek esetében sem.

„Cserébe” a kérelemhez csatolni kell az igénylő büntetőjogi felelőssége tudatában tett, teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatát annak vállalásáról, hogy az otthonfelújítási kölcsön összegét maradéktalanul a jogszabályban meghatározott célokra fordítja. […] Könnyítés az otthonfelújítási hitelt felvevők kis részének, hogy a tanulói jogviszonyról nyilatkozni is elég lesz igazolás beszerzése helyett.

Sarkalatos változás az is, hogy aki az otthonfelújítási kölcsöntartozására korábban jelzáloghitel-csökkentési támogatást vett igénybe,

nem vehet igénybe magasabb otthonfelújítási támogatás összeget a számlával igazolt felújítási összeg és a jelzáloghitel-csökkentési támogatás különbözeténél.

Tanulság: ha van másik jelzáloghitele is az igénylőnek, akkor érdemes annak a tartozásnak a csökkentésére fordítani a gyermekek után járó jelzáloghitel-csökkentést, ez esetben nem csökken a felvehető támogatás összege, teszi hozzá a Portfolio, amely – egybek mellett – a csokot illető változásokra is részletesen kitér összefoglalójában.