Átfogó vizsgálatot indít az alternatív fehérjeforrások fogyasztásában rejlő kockázatok felderítésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az Agrárminisztérium felkérésére, miután egyre több helyen engedélyezik ilyenek használatát (lásd az élő állatot sosem látott műhúsokat vagy az unióban egy fontos engedélyt a közelmúltban megkapó lisztkukac-élelmiszerek).
Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az InfoRádióban elmondta, jelenleg még kevéssé ismert az alternatív fehérjéket tartalmazó élelmiszerek fehérje- és aminosav-tartalma, ennek a feltérképezése, értékelése, komplex vizsgálata, egy valós kép kialakítása a Nébih-vizsgálat feladata.
"Természetesen nem egy előre, 100 százalékig megírt forgatókönyv alapján zajlik a vizsgálat; a termékek jelölését, összetételét, hamisításra utaló nyomokat, az allergizációt fogjuk vizsgálni" – mondta.
Az alternatív fehérjék között vannak növényi eredetűek, amelyekkel kapcsolatban azonnal fel is hívta a figyelmet egy fontos dologra.
"Vannak olyan aminosavak, amelyeket az emberi szervezet képtelen előállítani, ezek az úgynevezett esszenciális aminosavak. Ezek minden hústermékben megtalálhatók, viszont a növények jelentős része nem tartalmazza ezt a kilenc aminosavat. Emiatt tehát
a növényeknél nincs teljes értékű fehérje sem."
A világon – elsősorban Ázsiában – igen elterjedt a rovarok fogyasztása, de ezek bevizsgálása nehéz, épp amiatt, mert a rovarok kitintől való megtisztítása korántsem egyszerű; ez is a vizsgálat tárgya.
Arra a kérdésre, hogy mennyire életszerű ma Magyarországon rovarokból előállított fehérjeforrásokkal találkozni az élelmiszerekben, Erdős Norbert azt válaszolta: haltakarmányok között használható ilyen termék, de marha, sertés takarmányában még nem, ám az unióban folyik erről gondolkodás, sőt, zajlik a jogszabályi előkészítés, amire fel kell készülni, az ezzel kapcsolatos álláspontot ki kell alakítani.