Nyitókép: Pexels.com

Jelentősen nőtt a számlatartozás a járvány kitörése óta

Infostart
2020. december 2. 19:11
Duplájára nőtt a járvány kitörése óta a lejárt számlatartozások állománya Magyarországon, a késve fizetések listáját a vegyipar vezeti.

Rekordmértékben, 23-ról 46 százalékra nőtt a lejárt vál­lalatközi számlatartozások állománya a koronavírus-járvány előtti időszakhoz képest Magyarországon – derül ki az Atradius hitelbiztosító elemzéséből. Az 1400 magyar és kelet-euró­pai vállalat bevonásával készült, Fizetési szokások barométere című tanulmány szerint a megkérdezett magyar cégek fele jelezte, hogy átlagosan 23 napos várakozás után tudták csak behajtani a kintlévőségeiket – írja a Világgazdaság.

A nehézségek ellenére itthon a legalacsonyabb azoknak a cégeknek az aránya, amelyek csökkenő nyereségességről számoltak be. Ez Magyarországon 39, Kelet-Európában 49 százalék.

A magyar vállalatok az idén hosszabb fizetési határidőket alkalmaznak. A megkérdezett cégek túlnyomó többsége (63 százalék) arról számolt be, hogy átlagosan 30 napot ad a partnereinek a számlák kifizetésére. Tizenkilenc százalék 60 napot, 10 százalék 61–90 napot, míg a maradék 8 százalék 90 napnál is hosszabb határidőt szab az ügyfeleinek. Ez azt jelenti, hogy

a járvány alatt alkalmazott átlagos fizetési határidő 40 nap, szemben a tavalyi 31 nappal.

A magyar válaszadók 73 százaléka fizetési garanciákat vár a vevőitől, közülük 68 százalék önbiztosítást, 62 százalék kereskedelmi hitelbiztosítást, 40 százalék pedig készpénzes fizetést kér.

Az ágazati adatok szerint az idén a magyar vegyipar vezeti a késve fizetések listáját, a számlák összértékének 59 százalékát érinti, szemben a tavalyi 29 százalékkal. A fémiparban ez az adat 45 és 24 százalék, az elektronikai iparban 42 és 24 százalék, míg az élelmiszeriparban 42, a tavalyi 20 százalék után. Az építőiparban 40 százalékra nőtt a késve fizetett számlák összértéke, szemben a tavalyi 17 százalékkal. A késések 10 és 34 nap között szóródnak.