Ledó Ferenc az InfoRádiónak megjegyezte, a zöldségek esetében is voltak időjárási problémák, de közel sem olyan mértékűek, mint a gyümölcsök esetében.
A FruitVeb elnöke emlékeztetett, a zöldségféléket kettő, jobban mondva három felé kell választani, ugyanis az úgynevezett friss piaci zöldségek jelentős részét üvegházakban, fólia alatt termesztik, amelyek miatt sokkal kisebb a kitettség. Ide sorolható a paprika, paradicsom, vagy éppen a kígyóuborka. Esetükben kiegyensúlyozott a piaci helyzet: a mennyiség és az ár a tavalyi, esetleg kicsivel a fölött van.
És ha nem történik valami rendkívüli, akkor ez várható
– jegyezte meg.
Vannak továbbá azok a friss piaci termékek, amelyeket szántóföldeken termelnek, majd frissen, illetve tárolást követően értékesítenek a gazdák. Ilyenek a hagymafélék, a sárgarépa, továbbá a gyökérzöldségek és káposztafélék – sorolta a Ledó Ferenc. Ezek betakarítása folyamatosan történik, így a tárolásra szántakra majd csak szeptemberben kerül sor.
A harmadik kategóriába azok a zöldségek tartoznak, amiket elsősorban feldolgozott állapotban lehet értékesíteni, mint a zöldborsó és csemegekukorica. A FruitVeb elnöke előbbi kapcsán megjegyezte, bár az elvetés után voltak kisebb fagyások, a betakarításkor pedig hőhullámok okoztak gondot, mégis egy jó közepes évet zártak a zöldborsósok. Ugyan a csemegekukorica feldolgozása két-három hete indult, és eltart majd egészen szeptember közepéig, egyelőre jónak mondhatók az állományok – tette hozzá.
Összességében a FruitVeb tehát a zöldségek esetében
átlagos évvel számol a jelenlegi körülményeket figyelembe véve.
Ami egyben azt is jelenti, hogy esetükben nem várható drasztikus áremelkedés, mint az a gyümölcsöknél megfigyelhető, értett egyet a szakember. Azt is hozzátéve azonban, hogy a friss piaci termékeket nagyban befolyásolja a kereslet-kínálat, és miután napi, illetve heti árak vannak, elképzelhetők hullámzások, de kirívó drágulásra, vagy árcsökkenésre nem számít a szervezet.