Nyitókép: Pixabay

Bezárják a tőzsdét, betiltják a mobilfizetést - egy kormány így döntött

Infostart
2020. június 30. 21:54
Zimbabwe kormánya elrendelte az ország mobilfizetési szolgáltatásainak felfüggesztését, miután a hatalom szerint azok szabotálják a gazdaságot.

Zimbabwe kormánya megtiltja az összes mobiltelefon-alapú monetáris tranzakció és platform működését az országban, és bezárja a tőzsdét - írja a Portffolio.

Az országban nem áll rendelkezésre elég készpénz a gazdasági szereplők számára, a mobilfizetési tranzakciók az összes fizetés közel 85 százalékát teszik ki darabszám szerint, érték szerint pedig kb. a tranzakciók 22 százalékát.

Ugyanakkor Emmerson Mnangagwa kormányzata szerint a mobilfizetési szolgáltatók, mint a széles körben népszerű Ecocash a zimbabwei dollár szabotálásán dolgoznak, mely az elmúlt egy évben szinte teljesen elértéktelenedett, az országban tombol az infláció.

A helyi jegybank rendszeres forex aukciókat tart, amelyeken egy dollárért 57 zimbabwei dollárt adnak, ezzel szemben az utcákon illetve a mobiltárcákban egy dollár most körülbelül 95 zimbabwei dollárt ér. A kormánynak az sem tetszik, hogy a több tőzsdén egyszerre jegyzett társaságok részvényeinek árfolyam-különbségével tesznek szert egyes befektetők arbitrázs jövedelemre.