Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Wojciech Olkusnik

Óriási kísérletbe kezd Lengyelország

Infostart
2020. április 8. 11:16
A lengyel kormány engedve a lakossági nyomásnak egyes termékekre hatósági árat szabna meg. Egyelőre a termékkörről nem döntöttek, de az sem tudható, hogyan tartatnák be az intézkedést.

A parlament döntése szerint a lengyel kormány áprilistól maximális árakat és haszonkulcsot állapíthat meg a nagy- és kiskereskedelemben is olyan áruk és szolgáltatások esetében, amelyek az emberek egészségét vagy biztonságát védik - idézte a Rzeczpospolita cikkét a Napi.hu. A döntésnek számos kritikusa van.

Az Országos Gazdasági Kamara szerint az áremelkedések korlátozása gyakorlatilag lehetetlen. Nincs ugyanis állami apparátus, amely minden esetet figyelhetne, vagy objektívan megállapíthatná, hogy túlzott áremelkedés történt-e vagy sem. Az intézkedések ráadásul elég általánosak, például az érintett termékkört sem definiálták egyértelműen.

Ennek elvileg meg kellene előznie a spekulációt, ám a szabályok betartása általában nem megoldható - írta a Rzeczpospolita. Az Agricole Bank képviselője szerint a kormány intézkedése csak a vásárlók megnyugtatására született, azt akarják bizonyítani, hogy a kormány érzékeli a helyzetet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!