Sikerült megakadályozni a baktérium továbbterjedését - közölte a honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön.
Összesen több mint 50 tonna burgonyát kellett megsemmisíteni. A kapcsolatot a holland hatóságokkal is fölvették, hogy megtalálják a fertőzés eredetét.
A burgonya baktériumos hervadását és barna gumórothadását okozó baktérium egyre gyakrabban bukkan föl Magyarországon, ezért a megyei kormányhivatalok rendszeresen vizsgálják a termőterületeket, a forgalmazó- és tárolóhelyeket, valamint a felszíni vizeket.
A vizsgálatok számát idén 30 százalékkal emelték, és ellenőrzik az EU-tagállamokból érkező burgonyaszállítmányokat is - írták.
A károk mérséklése érdekében a Nébih szorgalmazza az együttműködés erősítését és a folyamatos kapcsolattartást a termelőkkel.