Nyitókép: CRAIG LASSIG

Az egyik húsféle drágult a legjobban - lista

Infostart
2020. február 18. 10:50
A legmagasabb inflációjú termékek között túlsúlyban vannak az élelmiszerek. Egy év alatt 19 termék ára emelkedett 10 százaléknál nagyobb mértékben, ebből 14 élelmiszerfajta.

A legnagyobb mértékben a sertéscomb drágult, januuárban 33,6 százalékkal kellett többet adni kilogrammjáért, mint egy évvel korábban - írta a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a Világgazdaság. Emlékeztetnek, a kiugró áremelkedés az afrikai sertéspestis miatt történt, ami világszerte a magasba lökte a hústermékek árát - ráadásul nemcsak a sertését, jócskán megemelkedett ugyanis a "helyettesítő" húsok ára is.

A leggyorsabban dráguló termékek
2020 január, az egy évvel korábbihoz képest, százalék

  • Sertéscomb (kg): 33,6
  • Alma (kg): 30,7
  • Rövidkaraj (kg): 22,4
  • Narancs (kg): 21,3
  • Banán (kg): 20,4
  • Párizsi felvágott (kg): 19,9
  • Olasz felvágott (kg): 19,6
  • Autóbenzin (ólommentes, 95-ös, liter): 15
  • Citrom (kg): 14
  • Nők lapja (darab): 13,6

A KSH adatai szerint 2020 januárjában átlagosan 6,7 százalékkal kellett többet fizetni az élelmiszerért, mint 2019 első hónapjában.