Nyitókép: Balogh Zoltán

A karantén járulékos vesztesége a tyúkhalál

Infostart
2020. január 31. 20:46
A takarmányszállítmányokat sem engedik be a karaténnal elzárt Hupej tartományba, becslések szerint 300 millió baromfi pusztulhat éhen emiatt.

Ahogy egyre riasztóbb számok látnak napvilágot a koronavírus kínai terjedéséről, és az egyre szigorúbb kormányzati ellenlépésekről, lassacskán kezdenek megmutatkozni az intézkedések helyenként kegyetlen gazdasági hatásai is. Az ország középső részén lévő Hupej tartományban a legrosszabb a helyzet, ott eddig 204-en haltak meg, a fertőzöttek száma pedig meghaladta az 5800-at - írta a Bloombergre hivatkozva a G7.hu.

A tartomány baromfitartóinak szövetsége szerint

a takarmányszállítások leállítása miatt 300 millió tyúkot döglik éhen hamarosan,

a legtöbb állattartó telep ugyanis hétvégére kifogy a takarmányból. Ekkora állomány ellátásához ugyanis napi 1800 tonna kukorica és 1200 tonna szója kellene. Összevetésképp Magyarországon az állomány körülbelül 35 milliós.

A kínai állattartók szövetsége arra kérte a szóba jöhető cégeket, hogy azonnal juttassanak el 18 ezer tonna kukoricát és 12 ezer tonna szóját Hupejbe, de erősen kétséges, hogy erre képesek lesznek-e.

A tartomány a hatodik legfontosabb baromfihús-előállító Kínán belül, és a kínai tojástermelés ötödét adja.

Ezért lenne hatalmas veszteség, ha baromfitartóknak nulláról kell majd újraépíteniük az állományt, ha most nem sikerül megmenteni az állatokat.