Nyitókép: Pixabay.com

Országosan összesen 110 naperőművet épít a Magyar Villamos Művek

Infostart
2020. január 23. 16:15
Az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció a 110 erőműből jelenleg már 96-ot üzembe helyezett, legutóbb 19-et az ország dél-keleti részén, így ezek már a közcélú hálózatra termelik a villamosenergiát - számolt be róla Bilinszky Péter programvezető.

Az NKM Áramhálózati Kft. területén Cegléd, Gerendás, Hódmezővásárhely, Kecel, Kiskunhalas, Kötegyán, Jánoshalma, Mezőkovácsháza, Nagykamarás, Soltvadkert, Szegvár, Árpádhalom, Békéscsaba, Kiskunfélegyháza és Újkígyós térségében épültek meg.

A naperőművek Magyarország szén-dioxid-kibocsátását évente mintegy 100 ezer tonnával csökkentik, és összesen 110 gigawattóra villamos energiát termelnek. Ez a mennyiség mintegy 50 ezer háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedezi majd.

Bilinszky Péter emlékeztetett: a most záruló projekt keretében előzetesen 600 telephelyet vizsgáltak meg, és végül két darab 20 megawatt teljesítményű és 108 darab 0,5 megawatt teljesítményű fotovoltaikus erőmű telepítése mellett döntöttek. A beruházásokat részben európai uniós forrásból, részben az MVM Csoport saját forrásából valósítják meg.

A nemzeti tulajdonú vállalatcsoport, az MVM Csoport már megkezdte a megújuló program folytatását. Ebben is a fotovoltaikus erőművek előkészítése és későbbi létesítése kap prioritást, de tervezik a biogáz, a biomassza és a geotermikus energia hasznosítását is