Nyitókép: Pixabay

Ezért kell elolvasni a termékcímkét

Infostart / InfoRádió - Sánta András
2019. április 27. 09:56
A címkézésért senki nem rajong, kivéve, ha élelmiszerről van szó – állítja az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete. A FAO szerint a címkék garanciát nyújtanak arra, hogy tudjuk, mit vásárolunk.

Gyakran felelőtlenül elsiklunk a boltokban az élelmiszerek címkézése mellett – figyelmeztet a FAO kommunikációs munkatársa, Plántek Lea. A címkéken lévő információk ugyanakkor nemcsak könnyebbé, de egészségesebbé is tehetik az életünket, feltüntetik ugyanis rajta a tápanyagértékeket, azt, hogy

milyen vitaminok, rostanyagok vannak benne, illetve mennyi kalóriát vagy telített zsírt tartalmaz

– hangsúlyozta.

De az élelmiszer-allergiásoknak is kimondottan fontos információkkal szolgálnak a címkék. A szakértő kiemelte: a FAO adatai szerint a fejlett országok lakosságának 10-15 százaléka szenved valamilyen ételintoleranciában, -allergiában.

És az élelmiszercímkéket már csak a lejárati idő miatt is érdemes tanulmányozni

– hangsúlyozta Plántek Lea, a FAO munkatársa. A gyártók vagy a fogyaszthatóságot tüntetik fel, vagy azt, meddig őrzi meg a termék a minőségét. Utóbbi esetben van még rá esély, hogy a nap lejárta után is alkalmas emberi fogyasztásra.

Az élelmiszercímkék küllemére és tartalmára nemzetközi szabályok vonatkoznak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ezért kell elolvasni a termékcímkét
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást