Nyitókép: Pixabay

Tovább emelték a benzinárat

Infostart
2019. április 5. 07:23
Péntektől a benzin literenkénti átlagára 392 forintra, a gázolajé 398 forintra nőtt.

A Mol bruttó 6 forinttal emelte a 95-ös benzin és 4 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken. Az üzemanyagok ára legutóbb szerdán változott, a benzin literje 9 forintos emeléssel 386 forintra, a gázolaj literje 5 forintos emeléssel 394 forintra drágult. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

A piaci várakozásokban további áremelkedés látszik, aminek a főbb oka egy amerikai folyamat - mutatott rá az InfoRádióban korábban Pletser Tamás. Az amerikai energiaügynökség napokban kijött jelentése szerint ugyanis januárra gyakorlatilag megállt a palaolaj-termelés felfutása, sőt januárban némi visszaesés is tapasztalható. Ezzel párhuzamosan az amerikai fúróberendezések száma is csökkent az utóbbi időben, vagyis elmondható, hogy megtorpant az ország palaolaj-termelése, ami viszont szintén fontos tényező a kőolaj árának emelkedésében.

Fontos tényező az is, hogy 2018 november végén az OPEC+ megállapodás csökkentette az OPEC-tagállamok, Oroszország és a velük szövetséges országok kibocsátását. Ez mintegy 1,8 mililó hordó/nappal esett vissza azóta, a 2018 végi napi 32 millió hordó helyett egy 30,2 millió hordó körülire szintre. A visszaesés oka két ország, Venezuela és Irán nehéz helyzete.

A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.