Nyitókép: Faludi Imre

Egyre nehezebb itthon az adóelkerülés

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid
2018. október 20. 17:59
Az online számlabekötés lehet a kulcsa annak, hogy olyan fehérek legyünk, mint Ausztria vagy Németország - derült ki a PwC adóüzletági igazgatója szavaiból.

Magyarországon 2016-ra 13 százalékra csökkent az áfarés (a beszedhető és a beszedett áfa közötti különbség) nagysága, ami azt jelenti, hogy visszaszorulóban van a feketegazdaság - közölte az InfoRádióval a PwC elemzését ismertetve a vállalat adóüzletági igazgatója. Farkas Gábor szerint ez az adat regionálisan is igen jó (Szlovákiában 26, Romániában 36 százalék), és a következő időszakban tovább csökkenhet a gazdaság tisztulására utaló fontos ráta.

A fehéredést számszerűsítve azt mondta,

2012 és 2016 között 9 százalékot szűkült

az áfarés, és a tendencia várhatóan nem is áll meg.

"Idén nyártól az adóalanyokat a jogalkotó kötelezi arra, hogy a számlázó rendszereiket kössék be online az adóhatósághoz. Ennek a kötelezettségnek a hatása pedig még benne sincs az adatban, így mindenképpen azt prognosztizálom, hogy

a bekötés akár 10 százalékra is csökkentheti az áfarést"

- fogalmazott Farkas Gábor.

Mivel az online számlabekötés az adózók egy nagyon széles körét érinti, az áfacsalási adat akár Ausztriáét is beérheti hamarosan. Farkas Gábor nem tartja kizártnak, hogy a "27 százalékos áfakulcsos" Magyarország akár a 19 százalékos Németországot is beéri az adóelkerülés visszaszorításában, még úgy is, hogy a magasabb áfakulcs vonzza az elkerülési szándékot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tempósan apad az adócsalás mértéke a PwC szerint
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást