Nyitókép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Kiderült, mennyit spórolt az állam az alapkamat-csökkentéssel

Infostart / MTI
2018. október 9. 11:44
Többek között az alapkamatról, a devizaadósságról és a háztartások készpénzállományáról is beszélt Matolcsy György jegybankelnök a Parlamentben.

Az alapkamat 610 bázispontos csökkentése 2012 augusztusa és 2017 vége között 1600 milliárd forint kamatmegtakarítást eredményezett a költségvetés számára. Egyedül 2017-ben 610 milliárd forint volt a kamatmegtakarítás, az idén várhatóan további 800 milliárd forintot spórolhat meg ennek hatására a büdzsé - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke kedden a Országgyűlés Gazdasági bizottságának ülésén.

A parlamenti testület a Magyar Nemzeti Banknak a 2017. évről szóló üzleti jelentését és beszámolóját vitatta meg, az annak elfogadásáról szóló országgyűlési határozati javaslatot 10 igen és 3 nem szavazat mellett támogatta a bizottság.

A jegybank elnöke kérdésre válaszolva elmondta: a háztartások kezében lévő, mintegy 5700 milliárd forintnyi készpénzállományt csökkenteni kellene, és kedvező lenne, ha annak egy jelentősebb részét állampapírok vásárlására fordítanák.

Az államadósságban a devizaadósság most mintegy 18 százalékot tesz ki, ezzel kapcsolatban Matolcsy György azt mondta: "az lenne a kívánatos, ha ez az arány zéró, azaz 0 lenne."


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Matolcsy György a Gazdasági bizottság ülésén
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást