Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Bővített kapacitásokkal készül az év végére a Magyar Posta

InfoRádió
2018. október 9. 13:27
Mintegy 60-70 ember munkáját váltja ki az az egymilliárd forint értékű automata csomagfeldolgozó berendezés, amelyet most üzemelt be budapesti üzemében a Magyar Posta. A berendezéssel 10 ezer csomagot tudnak feldolgozni óránként a korábbi 3 ezer helyett.

Panulin Ildikó, a Magyar Posta szóvivője mérföldkőnek nevezte a tíz hónap alatt elkészült beruházást, amelyre azért van szükség, mert az elektronikus kereskedelem az elmúlt években minden évben két számjegyű növekedést produkált. A tízezres óránkénti kapacitás kihasználására különösen a karácsony előtti időszakban nagy szükség van, hiszen

tavaly a belföldi csomagok száma meghaladta a 21 milliót, a külföldről bejövő árutartalmú küldemények száma a 18 milliót.

Az ötezer négyzetméteres, hétköznapokon éjjel-nappal működő Csomag Logisztikai Központban felállított gép gyakorlatilag egy 140 méter hosszú gumiszalag pálya, ezen mennek körbe a csomagok. A berendezés leolvassa a vonalkódot és az alapján a pálya körül lévő 18 csúszda valamelyikére csúsztatja a csomagot.

Jelenleg 35-40 ember dolgozik a gép mellett, és ahogyan a gép is háromszoros kapacitással működik, úgy korábban háromszor ennyi ember kellett a manuális feldolgozáshoz. Tehát 60-70 ember munkáját váltották ki ennél a részlegnél, de másutt szükség van a munkaerőre - mondta a vállalat szóvivője.

Vidéki fejlesztések is voltak

A fővárosi beruházás mellett országszerte 60 postán bővítették a raktárakat, tárolókat és csomagkiadó helyeket, továbbá eszközbeszerzésekkel és szorosabb partneri együttműködésekkel is készülnek az ünnepek előtt növekvő terhelésre. A november végi árleszállításoktól a majdnem karácsonyig tartó csúcsidényben a Magyar Posta a tavalyit 30 százalékkal meghaladó küldeményforgalomra számít, ezért megerősíti a logisztikát és a kézbesítést is.

Az előrejelzések és az eddigi adatok alapján az árutartalmú küldemények száma 20 százalékkal nőhet, a csomagforgalom idén is rekordot dönthet.

A nemzetközi webáruházak forgalma miatt már kora ősszel megnő, ezért hetekig is elhúzódhat a külföldről érkező küldemények szállítási ideje.

A Magyar Posta csak a szállítás utolsó szakaszáért felel, az ügyfeleket pedig arra kérik, hogy időben rendeljék meg a termékeket.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Új csomagfeldolgozó automata a Magyar Postánál
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást