Nyitókép: MTI Fotó: Balázs Attila

Még hetekig tartanak az elbocsátások a postánál

Infostart
2018. szeptember 20. 07:26
Augusztus végén jelentették be a nagyjából 100 embert érintő létszámleépítést, amit szeptemberben és októberben hajt végre a Magyar Posta.

A Magyar Posta Zrt. szerint az elbocsátások törvényes keretek között zajlanak. Egy céltartalékot is létrehoztak, amiből a végkielégítések költségeit fedezik - írja a Napi.hu. A portál a szakszervezetek véleményét is meg akarta tudni, de azt írja, hogy az érdekképviseletek nem akartak nyilatkozni a leépítésekről.

A társaság szerint minden törvényes keretek között történik, a vállalat azt közölte a portállal, hogy a Magyar Posta az Üzemi Tanáccsal előre egyeztetve döntött arról, hogy szeptemberben és októberben hajtja végre a nagyjából 100 fős létszámleépítést, azaz a folyamat jelenleg is zajlik.

A leépítés az irányítási és adminisztratív területeken történik, vagyis azokat a szervezeti egységet nem érinti ez a döntés, ahol létszámhiány van.

A társaságnál összesen több mint 29 ezren dolgoznak, és körülbelül 300 embert keresnek különböző pozíciókra. A kézbesítők átlagos bruttó bére 193 ezer forint, de a postai átlagkereset ennél jóval magasabb, meghaladja a 250 ezret is.

A portál szerint a kistelepüléseken gyakorlatilag elhanyagolható a tényleges postai munka, egy korábbi felmérés szerint napi átlag 5 óra kihasználatlan kapacitást mértek. Beszédes adat, hogy 121 postán naponta kevesebb mint öt levelet adtak föl, 412 postán pedig heti egy csomagot kellett kezelni. Több kistelepülésen inkább be is zárták a fiókokat, mert felújításukra is milliárdokat kellett volna költeni.