Nyitókép: Pixabay.com

Trump alacsonyabb olajárakat akar

Infostart / InfoRádió - Király István Dániel
2018. július 23. 17:37
Jelentősen esett a kőolaj világpiaci ára az egy héttel ezelőtti Trump-Putyin találkozó idején. Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője szerint az amerikai elnöknek érdeke a nyersanyag árának csökkenése.

A szakértő szerint Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök rövid ideig befolyásolhatják a kőolaj árának alakulását.

Donald Trump a novemberi időközi választások előtt kedvezőbb olajárat szeretne

– emelte ki Pletser Tamás. Amerikában ugyanis meghaladta a gallononkénti 3 dolláros lélektani határt – tette hozzá.

Oroszország korábban – a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) döntésének megfelelően – korlátozta kőolaj-kitermelését, a legutóbbi fejlemények szerint azonban emelkedhet a termelés, ez negatívan befolyásolja a kőolajárakat – emlékeztetett az Erste Bank elemzője

Pletser Tamás szerint a két nagyhatalom vezetőinek találkozója nem volt hatással az olajár csökkenésére, hiszen a publikummal nem osztották meg tárgyalásuk részleteit.

Rövid távon az árakat a globális növekedést értékelő előrejelzések pesszimizmusa és az – ármérséklésben érdekelt – trumpi politika befolyásolja azt – tette hozzá a szakértő. Az amerikai elnök az Irán elleni szankciókban egyeseknek kedvezményeket adna, mely azt eredményezné, hogy a közel-keleti ország olajtermelése nem olyan mértékben csökken, mint amennyire a piac számít.

További részletek az Inforádió EnergiaVilág című műsorában, este nyolc órától.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Jelentősen esett a kőolaj ára
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást