Nyitókép: KKM

Szijjártó Péter: az Exxonnak fontos szerepe lehet Magyarország energiabiztonságának javításában

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid
2018. június 1. 18:38
Stratégia megállapodást kötött a kormány egy amerikai olajipari céggel. Az egyezségnek energiabiztonságra is jótékony hatása lehet.

Az egyik legnagyobb olaj és gázipari céggel írt alá stratégiai megállapodást a kormány nevében pénteken a külügyi és külgazdasági miniszter. Szijjártó Péter kiemelte, hogy az Exxon a magyar gazdaság jövője szempontjából is rendkívül fontos.

"Az Exxon magyarországi operációja nyomán segít nekünk abban,

hogy a tehetséges magyar fiatalok itt maradjanak Magyarországon, és remélhetőleg a jövőben az Exxonnak fontos szerepe lesz Magyarország energiabiztonságának javításában"

- mondta Szijjártó Péter.

A 70 ezer alkalmazottat foglalkoztató és közel 250 milliárd dolláros éves bevételt produkáló óriásvállalat egy szolgáltatói központtal is jelen van már Magyarországon, ahonnan a cégcsoport több üzleti területének ügyeit kezelik. A társaságnak pedig kulcsszerepe lehet abban, hogy belátható időn belül az ország ne legyen kiszolgáltatva az orosz forrásból érkező földgáznak.

"Az Exxon birtokolja egy nagy romániai, fekete-tengeri gázmező kitermelési jogát, ahonnan

komoly esély nyílik arra, hogy Magyarország 2022-től gázt tudjon vásárolni, ez persze Románián is múlik"

-hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A külügy vezetője az eseményen aláhúzta, Magyarország energetikai függetlenségének ez a legéletképesebb terve. Az amerikai gazdasági kapcsolatokról szólva végül hozzátette: mostanra 1700 amerikai vállalat tevékenykedik az országban és mintegy 100 ezer magyarnak adnak munkát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
ExxonMobil - stratégiai megállapodás - Szijjártó
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást